Vyprážané kaprie podkovy so zemiakovým šalátom
Suroviny
Kapor
- 1 celý vypitvaný kapor (1,2 kg)
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania (4 druhy)
- 4 strúčiky cesnaku
- rasca celá Kania
- sladká mletá paprika Kania
- 150 g hladkej múky Belbake
- 2 vajcia
- strúhanka Belbake
- prepustené maslo na vyprážanie
Zemiakový šalát
- 300 g zemiakov
- 120 g mrkvy
- 90 g petržlenu
- 90 g zeleru
- 30 g cibule
- 100 g jablka
- 90 g kyslých uhoriek Freshona
- 210 g majonézy Kania
- nálev z uhoriek
- 1 lyžica plnotučnej horčice Kania
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru Belbake
- 2 citróny
Potrebujeme
panvicu, hrniec, krájač na zemiaky, papierové utierky, lis na cesnak
Postup
Kapor
Kapra očistíme, zbavíme šupín a odrežeme hlavu a plutvy. Z očisteného kapra s kožou nakrájame 8 podkov. Osolíme, okoreníme, ochutíme pretlačeným cesnakom, rascou a sladkou paprikou. Podkovy dôkladne premiešame a necháme marinovať v chladničke približne 2 hodiny. Po odležaní podkovy obaľujeme postupne v hladkej múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke. Vyprážame ich na rozpálenej panvici s prepusteným maslom dozlatista. Vypražené podkovy ukladáme na papierové utierky, aby sme odstránili prebytočný tuk. Tip: Ak sú podkovy väčšie, najprv ich opražíme a následne dopečieme v rúre, aby bolo mäso prepečené.
Zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke, zeleninu (mrkvu, petržlen a zeler) očistenú a nakrájanú uvaríme vo vode alebo na pare a necháme vychladnúť. Zemiaky ošúpeme, zeleninu prepasírujeme cez krájač na zemiaky a pridáme najemno nakrájanú cibuľu (môžeme spariť horúcou vodou), prihodíme nastrúhané jablko a nakrájané kyslé uhorky. Zmes ochutíme soľou, korením, majonézou, nálevom z uhoriek, horčicou a cukrom. Premiešame a necháme odležať. Pred podávaním dochutíme podľa potreby.
Podávanie
Vyprážané kaprie podkovy podávame so zemiakovým šalátom a kúskami citróna.