Pivová polievka so slaninou
- 100 g údenej slaniny Pikok (plátky)
- 2 kusy kuracích pŕs
- 70 g masla
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 1 lyžička sladkej mletej papriky Kania
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml nepasterizovaného svetlého piva Argus
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml sladkej smotany Pilos (30 %)
- 150 g syra ementál Milbona
- soľ Belbake
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá pažítka
Slaninu nakrájame na tenké pásiky a smažíme v hrnci s hlbokým dnom, kým nie je chrumkavá. Potom ju vyberieme a preložíme do misky.
Na vypečenom tuku opečieme na malé kocky nakrájané kuracie prsia do zlatohneda (podľa potreby pridáme trochu masla). Opečené kuracie prsia preložíme do misky ku slaninke.
Do hrnca pridáme zvyšné maslo a keď sa rozpustí, pridáme múku, sladkú mletú papriku a prelisovaný cesnak. Premiešame, prilejeme pivo, vývar a smotanu a privedieme do varu.
Syr ementál nastrúhame najemno a pridáme do vriacej polievky. Miešame, kým sa syr nerozpustí. Potom pridáme kuracie mäso, slaninku a povaríme asi 5 minút. Na záver dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
Polievku podávame s hriankami ozdobenú nasekanou pažítkou.