Pomaly dusené morčacie stehno so zeleninou a červeným vínom
Suroviny
- 1 kg morčacieho stehna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 4 bobkové listy Kania
- čerstvý rozmarín
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 150 g zeleru
- 1 cibuľa
- 200 ml červeného suchého vína
- 2 konzervy krájaných lúpaných paradajok Freshona (850 ml)
- 500 ml zeleninového vývaru
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 ciabatta alebo iné biele pečivo
POSTUP
Očistené mäso osolíme, okoreníme a vkladáme do hrnca s rozohriatym olejom. Za občasného obracania sprudka opekáme. Ochutíme bobkovými listami a natrhaným rozmarínom. Keď je mäso opečené, pridáme na hranolčeky nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvy, petržleny, zeler) a cibuľu nasekanú na drobno.
Keď zelenina zmäkne, podlejeme vínom a krátko povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Osolíme, okoreníme a prilejeme paradajky z konzervy. Premiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka približne hodinu. Počas dusenia podľa potreby prilievame vývar.
Servírovanie
Pomaly dusené morčacie stehno servírujeme v hlbokom tanieri posypané nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s dochrumkava opečenými krajcami ciabatty.