Pošírovaný losos s kokosovým mliekom a zeleninou
- 600 g čerstvého lososa
- 100 g masla Pilos
- 1 mrkva
- 4 zemiaky
- 1/3 pekinskej kapusty
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- 5 cm kúsok zázvoru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 konzerva kokosového mlieka Vitasia
- 500 ml zeleninového alebo rybieho vývaru
- 2 limetky
- čerstvý koriander
Potrebujeme
- väčší hrniec s pokrievkou
- strúhadlo
Postup
Vo väčšom hrnci rozpálime maslo, na ktorom orestujeme zeleninu (mrkvu, zemiaky, bielu časť pekinskej kapusty, bielu časť lahôdkovej cibuľky) nakrájanú na približne rovnako veľké rezance. Po chvíli pridáme nadrobno nasekaný cesnak, štipľavú papričku zbavenú semienok a najemno nastrúhaný zázvor. Ochutíme soľou a čiernym korením. Podlejeme kokosovým mliekom a vývarom. Premiešame a pošírovaciu zmes necháme prejsť varom.
Medzitým si pripravíme lososa. Umytého a osušeného lososa stiahneme z kože a nakrájame ho na plátky široké 4 – 5 cm. Z oboch strán ich osolíme, okoreníme a posypeme nastrúhanou limetkovou kôrou.
Plátky lososa vložíme do pošírovacej zmesi, prikryjeme pokrievkou a pošírujeme na miernom ohni približne 10 – 15 minút. Na záver pridáme na tenké rezance nakrájané zelené časti pekinskej kapusty a nadrobno nasekaný koriander. Ochutíme limetkovou šťavou.
Servírovanie
Lososa servírujeme v hlbokých tanieroch spolu so zeleninou a zmesou, v ktorej sa pošíroval. Môžeme ozdobiť nakrájanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.