Ragú z mletého mäsa zapečené so zemiakovou kašou
- 500 g mletého mäsa mix
- slnečnicový olej Promienna
- 1 mrkva
- 100 g zeleru
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Mikado
- 3 bobkové listy Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 500 ml hovädzieho vývaru
- soľ Belbake
- 100 g mrazeného hrášku Ice Field
- 50 g sterilizovanej kukurice Freshona
- 500 g zemiakov
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 g masla
- 2 žĺtky
Potrebujeme
- strúhadlo
- plátno
- niť
- zapekaciu misu
Ragú z mletého mäsa
Očistený zeler a mrkvu nastrúhame nahrubo a orestujeme v hrnci na rozpálenom oleji. Cibuľu nakrájame najemno, cesnak na plátky a pridáme ku koreňovej zelenine. Všetko dobre orestujeme. Potom pridáme mleté mäso a restujeme ďalej. Pridáme paradajkový pretlak a premiešame. Osolíme, pridáme v plátne zabalené divoké korenie (bobkové listy, celé čierne korenie, nové korenie) a čerstvý rozmarín. Podľa potreby podlejeme vývarom a varíme domäkka 30 – 45 minút. Korenie zabalené v plátne vyberieme, pridáme hrášok a kukuricu a premiešame.
Zemiaková kaša
Zemiaky uvaríme domäkka a prepasírujeme. K ešte teplým zemiakom prilejeme smotanu, rozpustené maslo, žĺtky a osolíme. Celé dôkladne premiešame. Podľa potreby prilievame smotanu a maslo tak, aby kaša nebola príliš riedka.
Ragú z mletého mäsa naložíme do zapekacej misy a celú plochu ragú pokryjeme zemiakovou kašou. Zapekáme v predhriatej rúre pod grilom pri teplote 250 °C dozlatista (asi 20 – 25 minút).
Servírovanie
Ragú naporciujeme a podávame. Zapekané ragú z mletého mäsa môžeme pripraviť aj v menších zapekacích miskách a servírovať každému samostatnú porciu.