Rebarborový koláč so snehovou čiapočkou
Cesto
- 200 g zmäknutého masla
 - 200 g práškového cukru Belbake
 - 1 vanilínový cukor Belbake
 - 250 g polohrubej múky Belbake
 - 3 kopcovité lyžičky kypriaceho prášku do pečiva Belbake
 - 4 vajcia
 - štipka soli Belbake
 - trochu masla na vymastenie plechu
 - polohrubá múka Belbake na vysypanie plechu
 
Plnka
- 1 kg rebarbory
 - 5 lyžíc kryštálového cukru Belbake
 
Na vrch
- 5 bielkov
 - štipka soli Belbake
 - 250 g kryštálového cukru Belbake
 
Potrebujeme
- šľahací mixér
 - menší plech na pečenie
 
Postup
Cesto
Zmäknuté maslo vyšľaháme pri nízkych otáčkach s práškovým a vanilínovým cukrom. Múku zmiešame v miske s kypriacim práškom a ručne po častiach primiešavame k vyšľahanému maslu. 4 bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a polovicu snehu zľahka vmiešame do cesta. Za stáleho šľahania pridávame po jednom žĺtky, až kým nevznikne hladké cesto. Na záver zľahka primiešame aj druhú polovicu snehu z bielkov. Cesto rozotrieme dohladka na menší plech vymastený maslom a vysypaný múkou. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút.
Plnka
Rebarboru ošúpeme a nakrájame asi na 1 cm kúsky. Preložíme do misy, pridáme 5 lyžíc kryštálového cukru, premiešame a necháme chvíľu odstáť, aby z nej cukor vytiahol trpkosť a kyslosť.
Na vrch
Z 5 bielkov a štipky soli vyšľaháme mixérom sneh do polotuha. Potom za stáleho šľahania pridávame po lyžiciach kryštálový cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
Rebarborový koláč
Cesto po 20 minútach pečenia vyberieme z rúry, rovnomerne naň navrstvíme rebarboru a na vrch sneh z bielkov. Koláč dáme ešte asi na 10 minút do rúry zapiecť, kým nie je sneh zlatistý.
                





 Adriana Poláková