20
29
Rebarborový koláč so snehovou čiapočkou

Rebarborový koláč so snehovou čiapočkou

45 min
18 porcií

Cesto

  • 200 g zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru Belbake
  • 1 vanilínový cukor Belbake
  • 250 g polohrubej múky Belbake
  • 3 kopcovité lyžičky kypriaceho prášku do pečiva Belbake
  • 4 vajcia
  • štipka soli Belbake
  • trochu masla na vymastenie plechu
  • polohrubá múka Belbake na vysypanie plechu

Plnka

  • 1 kg rebarbory
  • 5 lyžíc kryštálového cukru Belbake

Na vrch

  • 5 bielkov
  • štipka soli Belbake
  • 250 g kryštálového cukru Belbake

Potrebujeme

  • šľahací mixér
  • menší plech na pečenie

Postup

Cesto

Zmäknuté maslo vyšľaháme pri nízkych otáčkach s práškovým a vanilínovým cukrom. Múku zmiešame v miske s kypriacim práškom a ručne po častiach primiešavame k vyšľahanému maslu. 4 bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a polovicu snehu zľahka vmiešame do cesta. Za stáleho šľahania pridávame po jednom žĺtky, až kým nevznikne hladké cesto. Na záver zľahka primiešame aj druhú polovicu snehu z bielkov. Cesto rozotrieme dohladka na menší plech vymastený maslom a vysypaný múkou. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút.

Plnka

Rebarboru ošúpeme a nakrájame asi na 1 cm kúsky. Preložíme do misy, pridáme 5 lyžíc kryštálového cukru, premiešame a necháme chvíľu odstáť, aby z nej cukor vytiahol trpkosť a kyslosť.

Na vrch

Z 5 bielkov a štipky soli vyšľaháme mixérom sneh do polotuha. Potom za stáleho šľahania pridávame po lyžiciach kryštálový cukor a vyšľaháme tuhý sneh.

Rebarborový koláč

Cesto po 20 minútach pečenia vyberieme z rúry, rovnomerne naň navrstvíme rebarboru a na vrch sneh z bielkov. Koláč dáme ešte asi na 10 minút do rúry zapiecť, kým nie je sneh zlatistý.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    28. apríl 2024, 17:42

    Ja pečiem tento koláč každý rok v sezóne rebarbory, ale aby som mala rebarboru do mäkka upečenú, tak najprv cca 10 minút na 180°C predpečiem cesto, potom naň uložím rebarboru,pečiem ďalších cca 15 minút a až potom natriem sneh a pečiem ešte 10 minút. Naposledy som ešte koláč oživila jahodami,ktoré som primišala k rebarbore.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    21. máj 2023, 23:39

    Tento koláč nám všetkým chutil, rebarbora nebola vôbec tvrdá.

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      29. máj 2023, 19:36

      Dobrý deň, ďakujeme za milý komentár. Tešíme sa, že sa Vám recept podaril. 😊 Máte vyskúšané aj ďalšie recepty z Kuchyne Lidla?

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    11. júl 2022, 11:09

    Recept vynikajúci, rebarbora bola namočená v cukre od začiatku to som urobila ako prvé a krásne sa do mäkka upiekla asi za 13 minút pod snehom, cesto som robila na veľký plech, takže som dala tuku 350 g a múky 400, a vajec 6 a koláč vyzeral a aj chutil ako od profi pekára. Rebarbora môže byť tvrdá zrejme ak je prezretá alebo ju niekto neošúpal. Cukru som dala do cesta 250g a do snehu 200a koláč vôbec nebol presladeny vzhľadom na kyslú chuť rebarbory veľmi vyvážený

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    13. jún 2021, 20:45

    Recept uplne nanic. V rozpise su 4 vajcia. Ale na snehy treba 9 bielkov. A co potom s tymi piatimi zltkami? Vymyslat treba, ako ich pouzit. Cely recept je ohromne presladeny a to mam sladke rada. Rebarbora je po upeceni snehovej ciapicky tvrda, nechutna, za 10 minut sa pod tym snehom ani poriadne nestihla prehriat, nieto zmäknut. Za dalsie, sneh aj ked je upeceny, je nechutny, rozhodne to musi byt sneh "vareny," resp miesany nad parou. Cesto, rebarbora i sneh nie su konzistentne, rozpadava sa to. Preto vsetky chyby receptu som odstranila a potom sa tomu hovori, ze rebarborovy kolac. Do cesta som pridala postruhanu koru z 1 citrona. Vyrazne to ovplyvni nevyraznu chut cesta. TAKZE: suroviny treba opravit. 4 vajcia do cesta + 5 bielkov na "snehovu ciapku." Znizit mnozstvo praskoveho cukru do cesta na 15 Dg. Krystalovy cukor do surovej rebarbory je v poriadku. Znizit mnozstvo krystaloveho cukru do snehu, ktory tvori povrch kolaca na max. 18-20 Dg. A ZASADNA ZMENA V TECHNOLOGII PECENIA. Cesto je dostatocne tuhej konzistencie, preto rebarboru, odporucam pokrajat na menej, ako 1 cm hrube kusky, cukre ju ponechat aspon pol hodiny, potom ocedit a rozlozit na surove cesto na plechu. Potom pecieme cca 25-30 min. na 180 st.C. Kolac potom vyberieme a rozotrieme nan sneh vymiesany nad parou a dame piect znova na 180 st. cca na 10 minut, zasadne dovtedy, kym sneh nie je ruzovy. Rebarbora je vyborna, stavnata, makka nerozpadava sa, drzi na kolaci, ciastocne je ponorena do kolaca a sneh pekne prilieha na rebarboru, specie sa s nou. Az teraz je to kolac velmi pekny a hlavne chutny. DOBRU CHUT.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      14. júl 2024, 17:51

      Urobila som podľa vás , lebo naozaj je treba postupovať ako ste písali...skvelé, ďakujem je vidieť ze ste profik🤗

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    18. máj 2016, 20:07

    podla tohoto receptu som robila uz dva krat...prvy krat " som ho pokazila" :-) , pretoze pri citani komentov som sa rozhodla rebarboru predtym podusit..rebarbora sa mi prevarila tak, ze plavala v stave, tak som improvizovala a pridala som do nej zlaty klas, aby som ju zahustila..kolac mal velky uspech!!! nedavno som robila opravny druhy pokus a rozhodla som sa pracovat podla receptu. Rebarboru som mala aj napriek dlhsej dobe pecenia tvrdu,,,a kolac uz tak nechutil..odporucam rebarboru prevarit a zahustit zlatym pudingom.. Dobrú chuť

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      16. máj 2019, 01:16

      Nesuhlasim, ja som robila presne podla receptu. Rebarbora makka vynikajuca. Kolac chutny!

      Odpovedať
      • H
        Hosť
        13. jún 2021, 20:49

        Ak tvrdite, ze rebarbora stihla za 10 minut zmaknut pod tym snehom, tak ste ten kolac nepiekli. Neverim. Som stara pekarka. Technologicky to nie je za taku kratku dobu pod snehom mozne.

        Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať