Rizoto s morčacím mäsom, sušenými paradajkami a kaparami
- 250 g morčacích pŕs vcelku
- 1 šalotka
- 3 stonky stonkového zeleru
- olivový olej Primadonna
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Mikado
- čerstvý tymian
- 100 g ryže Arborio Italiamo
- 100 g sušených paradajok s kaparami Italiamo
- 100 ml bieleho suchého vína
- cca 1 l zeleninového vývaru
- 1 lyžica masla Pilos
- 60 g syra Grana Padano Lovilio
- šťava z 1/2 citróna
- 2 lahôdkové cibuľky
- kapary Italiamo (na ozdobenie)
POSTUP
POTREBUJEME
- väčšiu panvicu
- naberačku
- strúhadlo
Šalotku a očistené stonky zelera (vňať si odložíme na neskôr) nakrájame nadrobno a na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja restujeme dozlatista. Ochutíme soľou. Očistené mäso nakrájame na menšie kúsky a pridáme restovať na panvicu. Osolíme a okoreníme. Keď sa mäso zatiahne, pridáme najemno nasekaný tymian a ryžu. Po chvíli pridáme na malé kúsky nakrájané sušené paradajky a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu povaríme, aby sa z vína odparil alkohol. Na miernom ohni postupne po naberačkách prilievame vývar, aby bola ryža vždy trochu zaliata. Rizoto varíme na miernom plameni „al dente“, teda nie úplne domäkka, asi 20 minút. Potom rizoto zjemníme maslom a dochutíme nastrúhaným syrom Grana Padano (asi 40 g) a citrónovou šťavou. Stiahneme z ohňa, pridáme nakrájanú lahôdkovú cibuľku a dôkladne premiešame. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodové.
Servírovanie
Do hlbšieho taniera naservírujeme porciu rizota, ktorú posypeme nastrúhaným syrom Grana Padano. Ozdobíme kaparami a zelerovou vňaťou.