Špenátové palacinky s balkánskym syrom
- 200 g balkánskeho syru Pilos
- 200 g paradajok
- 400 g čerstvého špenátu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej Biotrend
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 150 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 300 ml plnotučného mlieka Pilos
- 1 hrsť nasekanej čerstvej pažítky
- 1 lyžica dijonskej horčice Duc De Coeur
- štipka kryštálového cukru
- 2 lyžice
- 4 (rukola, poľníček)
Potrebujeme
- metličku na šľahanie
- papierové utierky
- zapekaciu misu
Náplň
Z olúpaných paradajok vydlabeme jadierka a dužinu nakrájame na kocky. Umytý špenát krátko oblanšírujeme vo vriacej vode a nakrájame na menšie kúsky. Najemno nakrájanú cibuľu a cesnak orestujeme v menšom kastróliku na troche olivového oleja. Pridáme oblanšírovaný špenát, osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme nakrájané paradajky a premiešame. Celú zmes preložíme na papierové utierky a osušíme. Potom ju preložíme späť do kastrólika a primiešame na kocky nakrájaný balkánsky syr.
Palacinky
Do misky nasypeme hladkú múku, pridáme vajcia a trochu mlieka. Suroviny premiešame metličkou a postupne prilievame zvyšné mlieko. Pripravené cesto osolíme, okoreníme, pridáme najemno nasekanú pažítku a zľahka premiešame. Na rozohriatej panvici na troche olivového oleja opečieme tenké palacinky. Na každú palacinku natrieme asi 1 lyžicu plnky. Okraje preložíme tak, aby nám plnka nevytiekla a zrolujeme. Pripravené palacinky naukladáme vedľa seba do zapekacej misky a dáme zapiecť na 5 minút do rúry predhriatej na 160 °C.
Šalát
V miske zmiešame dijonskú horčicu, štipku cukru, balsamico a 2 lyžice olivového oleja. Osolíme, okoreníme a premiešame. Umytý a osušený listový šalát preložíme do väčšej misky a prelejeme dresingom.
Servírovanie
Špenátové palacinky servírujeme s ochuteným listovým šalátom.