
Segedínsky guláš s morčacím mäsom a špenátovými haluškami
Suroviny
Guláš
- 3 lyžice bravčovej masti Pikok
- 300 g cibule
- 3 bobkové listy Kania
- 800 g morčacích gulášových kociek zo stehien
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania (4 druhy)
- 2 lyžice sladkej mletej papriky Kania
- 1 lyžica štiplavej mletej papriky Kania
- 1 lyžička drvenej rasce Kania
- štipka kryštálového cukru Belbake
- 500 ml hydinového vývaru
- 500 g kyslej kapusty Freshona
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 200 ml čerstvej smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Na servírovanie
- kyslá smotana Pilos (18 %)
- petržlenová vňať
Špenátové špecle
- 300 g hrubej múky Belbake
- štipka soli Kania
- 100 g špenátového pretlaku Freshona
- 3 vajcia veľkosti
Potrebujeme
hrniec, sito na halušky
POSTUP
Guláš
V hrnci rozpustíme masť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme dozlatista. Pridáme bobkové listy a krátko ich zarestujeme, aby uvoľnili arómu. Prihodíme na kocky nakrájané morčacie mäso, osolíme, okoreníme a restujeme zo všetkých strán. Posypeme sladkou aj štiplavou paprikou, premiešame a krátko orestujeme. Prisypeme drvenú rascu, štipku cukru a zalejeme vývarom. Do guláša vmiešame kyslú kapustu, prikryjeme pokrievkou a dusíme približne 30 minút do polomäkka. Hladkú múku rozmiešame v smotane a vlejeme do guláša. Premiešame a povaríme ďalších 15–20 minút, aby sa všetky chute sa prepojili.
Špenátové špecle
Hrubú múku, štipku soli, rozmrazený špenátový pretlak a vajcia zmiešame na cesto, ktoré necháme 5 minút odpočinúť. Potom ho cez sito na špecle pretlačíme do vriacej osolenej vody. Špecle varíme 2–3 minúty, následne ich scedíme a presunieme do misky.
Servírovanie
Morčací guláš podávame s lyžicou kyslej smotany, špenátovými špeclami a ozdobíme petržlenovou vňaťou.