Sliezska klobása s dusenou kapustou
- 4 kusy Sliezskej klobásy Pikok
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- slnečnicový olej Promienna
- 8 guľôčok nového korenia Mikado
- 1 lyžička celého čierneho korenia Kania
- 1 lyžička celej rasce Kania
- 4 bobkové listy Mikado
- 1/2 menšej hlávky bielej kapusty
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 500 ml suchého bieleho vína
- voda alebo vývar na podliatie (podľa potreby)
POSTUP
Cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na pásiky. Cesnak nasekáme nadrobno.
Vo väčšom rozpálenom kastróle orestujeme na slnečnicovom oleji cibuľu a cesnak, kým nezmäknú (asi 3 minúty).
Sliezsku klobásu zľahka narežeme na oboch stranách. Potom ju pridáme restovať do kastróla k cesnaku a cibuli. Pridáme guľôčky nového a celého čierneho korenia, celú rascu a bobkové listy. Asi 5 minút restujeme.
Bielu kapustu nakrájame na tenké pásiky a pridáme restovať ku klobáskam. Osolíme a dôkladne premiešame. Prilejeme suché biele víno, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť asi 30 minút, kým kapusta nezmäkne. Podľa potreby podlievame vodou alebo vývarom.
SERVÍROVANIE
Sliezsku klobásu s dusenou kapustou na bielom víne servírujeme v hlbokom tanieri.