Zemiakový šalát s bezvaječnou majonézou
Suroviny
- 100 g kešu orechov Alesto
- 650 g zemiakov
- 350 g mrazeného hrášku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 lahôdkové cibuľky
- 30 g sterilizovaných kyslých uhoriek Freshona
- 1 lyžica dijonskej horčice Kania
- 1 limetka
- 80 ml studenej vody
Potrebujeme
- sekací mixér
POSTUP
Kešu orechy zalejeme vriacou vodou a necháme 45 minút namočené.
Tip: Alebo ich deň vopred namočíme na 12 hodín do studenej vody.
Zemiaky v šupke varíme vo vriacej vode asi 15 – 20 minút do zmäknutia. Potom ich precedíme a vložíme do nádoby so studenou vodou. Po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na malé kocky alebo hranolčeky.
Hrášok varíme 10 minút vo vriacej vode. Následne scedíme a prepláchneme studenou vodou.
V hlbšej mise zmiešame nakrájané zemiaky, lyžičku soli a štipku korenia. Potom pridáme vychladnutý a scedený hrášok, najemno posekané cibuľky a uhorky.
Namočené kešu orechy scedíme a dôkladne prepláchneme. Premiestnime do mixéra, pridáme horčicu, soľ a limetkovú šťavu. Mixujeme a zároveň prilievame vodu. Mixér priebežne zastavujeme, stierkou premiešavame a ďalej mixujeme, kým dosiahneme jemnú krémovú konzistenciu. Kešu zmesou prelejeme všetky suroviny a opatrne premiešame. Podľa potreby dochutíme soľou či korením. Vo vzduchotesnej nádobe odložíme do chladničky.
Tip: Šalát získa finálnu chuť po niekoľkých hodinách, keď sa všetky chute prepoja.
Tip: Kešu „majonéza“/omáčka je vegánskou náhradou klasickej majonézy. Môžeme ju použiť vo väčšine receptúr vyžadujúcich majonézu alebo ako dip či zálievku do rôznych šalátov.