
Pečené kurča s ryžou
Suroviny
- 4 kuracie stehná
- 2 lyžice bieleho jogurtu Pilos (3,7 % tuku)
- šťava z 2 citrónov
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 lyžička sušeného oregana Kania
- 1 lyžička sušeného tymianu Kania
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 lyžička dijonskej horčice Kania
- 70 g cibule
- 50 g mrkvy
- 1 hrsť mladého špenátu
- 500 g Basmati ryže Golden Sun
- 750 ml kuracieho vývaru
- 2 bobkové listy Kania
Potrebujeme
strúhadlo, hrniec s pokrievkou
Postup
Kuracie stehná rozpolíme a zmiešame s jogurtom, citrónovou šťavou, 3 strúčikmi nadrobno nasekaného cesnaku, sušeným oreganom, tymianom, 2 lyžicami olivového oleja, soľou, korením a dijonskou horčicou. Marinádu vmasírujeme do mäsa a necháme odležať v chladničke 120 – 180 minút (ideálne cez noc). V rozohriatom hrnci s trochou olivového oleja opečieme kuracie kúsky z oboch strán dozlatista, následne ich vyberieme a odložíme bokom. Do výpeku pridáme ešte trochu olivového oleja a orestujeme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme zvyšné 2 strúčiky nasekaného cesnaku, nastrúhanú mrkvu a nahrubo nakrájané listy špenátu. Osolíme, okoreníme a premiešame. Ryžu prepláchneme a pridáme do hrnca k zeleninovému základu, krátko premiešame a zalejeme vývarom. Na ryžu položíme opečené kuracie stehná, pridáme zvyšnú marinádu a bobkové listy. Hrniec prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 40 minút, následne pokrievku odstránime a pečieme ešte 20 minút odkryté, aby sa povrch zapiekol dozlatista.