Dusený králik na červenom víne s paradajkami a olivami
- 1 celý králik
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Italiamo
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymian
- 200 ml suchého červeného vína
- 400 g paradajok
- 1 hrsť čiernych olív bez kôstky Baresa
- asi 1 l zeleninového vývaru
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
POSTUP
Králika rozporciujeme na menšie kúsky. Prebytočné kosti a nečistoty odrežeme. Mäso dôkladne osolíme a okoreníme a sprudka opečieme na olivovom oleji vo väčšom hrnci zo všetkých strán do zlatohneda.
Očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky, cibuľu a cesnak nadrobno. Spolu s niekoľkými vetvičkami tymianu pridáme k opečenému králikovi a krátko (asi 5 minút) restujeme. Potom podlejeme červeným vínom. Keď sa alkohol z vína odparí, pridáme ošúpané paradajky nakrájané na menšie kocky a rozpolené čierne olivy. Premiešame, podlejeme teplým vývarom a za občasného miešania dusíme pod pokrievkou domäkka (asi 40 minút). Podľa potreby môžeme podliať vývarom.
SERVÍROVANIE
Pred podávaním posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.