Špízy z jahňacieho stehna so zeleninou a s mätovou salsou
Suroviny
Špízy
- 1,5 kg jahňacieho stehna
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- kôra z 1 citróna
- čerstvá bazalka
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 baklažán
- 2 červené papriky
- 2 červené cibule
- 2 lyžice masla Pilos
- 1,5 kg zemiakov
- čerstvý rozmarín
Salsa
- 2 kyslé uhorky Freshona
- 1 strúčik cesnaku
- 1 červená cibuľa
- striedka z 1 krajca chleba
- čerstvá bazalka
- čerstvá mäta
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 štipľavá paprička
- šťava z ½ citróna
Potrebujeme
alobal, špajdle, panvicu, plech, papier na pečenie
POSTUP
Mäso očistíme, nakrájame na menšie kúsky, preložíme do misy, pokvapkáme olejom, ochutíme soľou a korením, kôrou z citróna, nasekanou bazalkou a plátkami 4 strúčikov cesnaku. Premiešame, prikryjeme alobalom a necháme marinovať v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.
Baklažán ošúpeme a nakrájame ho na podobné kocky ako mäso, osolíme, okoreníme.
Papriky nakrájame na menšie kúsky, červenú cibuľu na mesiačiky.
Na drevené špajdle postupne napichávame mäso, baklažán, papriku a cibuľu, kým spracujeme všetky suroviny. Opekáme na rozpálenej panvici s olejom. Pred koncom prihodíme maslo a panvicu zakryjeme alobalom.
Zemiaky nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín a nasekané 4 strúčiky cesnaku. Premiešame, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút dozlatohneda.
Salsa
V mise zmiešame nastrúhané kyslé uhorky, strúčik cesnaku, nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, striedku z chleba, bazalku a mätu. Prilejeme olej, osolíme a okoreníme. Ochutíme nasekanou štipľavou papričkou a šťavou z ½ citróna.
Servírovanie
Pečené zemiaky servírujeme s opečeným špízom a salsou.