Steak z tuniaka s paradajkovou salsou a brokolicou
Fit bezlepkový recept? Pripravte si spoločne s Marcelom a Gizkou Oňovou steak z tuniaka s paradajkovou salsou a brokolicou. Kombinácia zeleniny a čerstvej ryby je zaručenou pochúťkou pre celú rodinu.
Suroviny
- olivový olej Primadonna
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 5 strúčikov cesnaku
- 300 g brokolice
- soľ Kania
- 1 hrsť zelených olív bez kôstok Baresa
- 100 g cherry paradajok (mix farieb)
- čierne korenie Kania
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
- 2 lyžice medu
- 2 stonky stonkového zeleru
- 350 g steaku z tuniaka
- 400 g krájaných paradajok z konzervy Baresa
- šťava z 1 limetky
- 70 g masla Pilos
Potrebujeme
- sitko
POSTUP
V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nasekanú lahôdkovú cibuľku a 3 strúčiky cesnaku dozlatista.
Kým sa základ restuje, dáme do ďalšieho hrnca s vriacou osolenou vodou krátko variť brokolicu rozobranú na ružičky.
Základ (cibuľku a cesnak) ochutíme soľou a korením. Pridám na menšie časti nakrájané olivy, cherry paradajky, zázvor a 1 lyžicu medu. Prihodíme nasekaný zeler a všetko spolu restujeme. Po chvíli pridáme paradajky z konzervy a podľa potreby ochutíme soľou, korením alebo 1 lyžicou medu. Prilejeme šťavu z ½ limetky a na miernom ohni varíme asi 10 minút.
Uvarenú brokolicu scedíme, prepláchneme v studenej vode, osušíme a restujeme na panvici s olejom spolu s nakrájanou cibuľkou, 2 strúčikmi cesnaku a zelerom. Prihodíme maslo (cca 30 g) a premiešame.
Rybu osolíme, okoreníme a položíme na rozpálenú panvicu s olejom opekať približne 1 minútu z každej strany. Do panvice prihodíme maslo (cca 40 g), stiahneme z ohňa a prelejeme šťavu z ½ limetky.
Servírovanie
Steak z tuniaka servírujeme s paradajkovou salsou a brokolicou.