Strúhaný perníkový koláč so sušeným ovocím
Suroviny
Cesto
- 310 g hladkej múky Belbake
- 130 g práškového cukru Belbake
- štipka soli Kania
- 1 kypriaci prášok do perníka
- 190 g masla Pilos
- 2 žĺtky
Náplň
- 100 g sušených marhúľ
- 100 g sušených fíg
- 100 g sušených brusníc Alesto
- 50 g medu
- 80 ml tuzemáku Alliance
- kôra a šťava z 1 pomaranča
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- štipka soli Kania
- 150 g mletých pekanových orechov Alesto
Potrebujeme
robot s nadstavcom lopatka, potravinársku fóliu, okrúhlu formu s vyberateľným dnom a priemerom 26 cm, strúhadlo
POSTUP
Cesto
Všetky suroviny nasypeme do mixéra s lopatkovým nadstavcom a vymiesime cesto.
Tip: Ak je cesto príliš sypké, môžeme po lyžiciach pridávať studenú vodu.
Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke.
Náplň
V kastróle zmiešame na menšie kúsky nakrájané sušené ovocie s medom, tuzemákom, pomarančovou kôrou a šťavou, so škoricou a štipkou soli. Zmes varíme približne 5 minút do mäkka. Potom podľa potreby prebytočnú tekutinu zlejeme, primiešame orechy a necháme vychladnúť.
Odpočinuté cesto rozdelíme na polovice a každú z nich nastrúhame nahrubo. Na dno formy nasypeme polovicu cesta a lyžicou utlačíme. Pridáme vychladnutú náplň a opäť utlačíme. Na záver zľahka posypeme zvyšným nastrúhaným cestom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme.