Tarator - bulharská studená polievka
- 4 čerstvé uhorky
- 400 g bieleho smotanového jogurtu Pilos (10%)
- 3 lyžice olivového oleja Primadonna
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvá kôprová alebo feniklová vňať
- 2 hrste vlašských orechov Alesto
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Postup
Uhorky očistíme a umyjeme. Rozrežeme ich po dĺžke na polovicu a jadierka vydlabeme. Uhorky nakrájame na malé kocky. Vo väčšej miske zmiešame jogurt s nakrájanými uhorkami, olivovým olejom, nadrobno nasekaným cesnakom a kôprom (prípadne feniklovou vňaťou). Trochu vňate si odložíme na neskôr. Ochutíme soľou a čiernym korením. Polievku odložíme na niekoľko hodín do chladničky.
Servírovanie
Polievku servírujeme v miskách, na dno ktorých sme dali 1 – 2 kocky ľadu. Posypeme nahrubo nasekanými orechmi, pokvapkáme olivovým olejom a dozdobíme kôprovou alebo feniklovou vňaťou.