Tatarák z tvarôžkov
Suroviny
- 200 g mini tvarôžkov Pilos
- 1 lyžica svetlého piva
- 1 lyžica nasekanej pažítky + na ozdobu
- 1 a ½ červenej cibule
- 1 lyžička mletej sladkej papriky Kania
- 1 štipľavá paprička
- štipka celej rasce Kania
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja Primadonna
- 70 g čerstvého syra Palouček Pilos
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 4 hrianky
Marinovaná červená cibuľa
- 250 ml vody
- 250 ml červeného vínneho octu
- 100 g krupicového cukru
- 3 bobkové listy Kania
- 5 badiánov
- 2 g čerstvého tymianu
- 20 g štipľavej papričky
- 300 g červenej cibule
Potrebujeme
kruhovú formičku na tatarák, elektrický krájač
POSTUP
Tvarôžky nasekáme najemno, tak aby sme z nich nevytvorili pastu.
Ochutíme pivom, nasekanou pažítkou, najemno nasekanou cibuľou, mletou paprikou, nasekanou štipľavou papričkou bez semienok, rascou a olivovým olejom. Do zmesi primiešame aj čerstvý syr, štipku korenia a dôkladne premiešame.
Tip: Celú rascu môžeme rozdrviť v mažiari, aby sa z nej uvoľnila intenzívnejšia chuť.
Zmes necháme aspoň 5 minút odležať a následne v prípade potreby dochutíme alebo zriedime pivom. Tatarák položíme do kruhovej formičky, utlačíme, zasypeme trochou nasekanej pažítky a formičku odoberieme. V prípade potreby osolíme.
Marinovaná červená cibuľa
V hrnci privedieme do varu vodu, ocot, cukor a korenie (bobkový list, badián a tymian).
Krátko povaríme, osolíme, pridáme nasekanú štipľavú papričku a červenú cibuľu nakrájanú na rezančeky po vlákne. 2–3 minúty varíme na miernom ohni a ešte horúce dáme do zaváraninového pohára. Naplnený pohár uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Pred podávaním necháme aspoň 5 dní odležať.
Servírovanie
Tatarák z tvarôžkov podávame s marinovanou červenou cibuľou a hriankou z rustikálneho chleba.