10
13
Tekvicový koláč so škoricovou šľahačkou

Tekvicový koláč so škoricovou šľahačkou

1 h 45 m
12 porcií

Cesto

  • 200 g hladkej múky Belbake
  • 70 g trstinového cukru Belbake
  • ½ lyžičky soli Belbake
  • 100 g mletých vlašských orechov Alesto
  • 125 g masla Pilos
  • 30 – 50 ml ľadovej vody

Plnka

  • 850 g dužiny z tekvice Hokkaido (1 stredne veľká tekvica)
  • 310 ml nesladeného kondenzovaného mlieka Pilos
  • 3 lyžičky mletej škorice Mikado
  • 180 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 4 vajíčka
  • 360 g trstinového cukru Belbake

Krém

  • 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 250 g mascarpone Lovilio
  • 40 g škoricového cukru

Postup

POTREBUJEME

  • mixér s nadstavcom lopatka a metlička
  • potravinovú fóliu
  • plech na pečenie
  • papier na pečenie
  • formu s vyberateľným dnom 20 x 20 cm
  • ryžu na zaťaženie cesta
  • mixér na smoothie
  • cukrárske vrecko

Cesto

Všetky suché ingrediencie spolu so studeným maslom nakrájaným na kocky vymiešame na mrveničku. Potom postupne prilievame vodu, kým sa cesto nespojí (nemusíme priliať všetku vodu). Môžeme ešte ručne spojiť, už nemiesime. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať v chladničke min. 2 hodiny.

Tip: Aby cesto zostalo vláčne a krehké, nemiesime ho, pretože miesením sa aktivuje glutén. Cesto sa stáva elastickým a pri pečení sa potom stiahne. Naopak pri kysnutom ceste chceme elasticitu cesta podporiť, aby sa naťahovalo a udržalo vzduchové bubliny a koláč tak mal ,‚nafúknuté oká‘‘.

Odležané cesto rozvaľkáme na tenký plát, ktorý uložíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie. Cesto popicháme vidličkou, zakryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ryžou. Pečieme pri 180 °C asi 10 – 15 minút. Potom cesto odokryjeme a dopekáme ešte 15 – 20 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.

Plnka

Tekvicu očistíme, dužinu nakrájame na kocky a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 20 minút domäkka.

Tekvicu pečieme až do hneda, dochádza k Maillardovej reakcii, kedy cukry z potravín na povrchu skaramelizujú a dodávajú tak výslednému pokrmu charakteristickú výraznú chuť a vôňu.

Upečenú tekvicu rozmixujeme spolu s kondenzovaným mliekom na hladké pyré. Primiešame škoricu, smotanu, celé vajíčka a cukor. Plnku nalejeme na cesto a pečieme pri 160 °C približne 30 – 40 minút, kým plnka po okrajoch formy nestuhne. V strede môže byť plnka ešte mäkká ako keď pečieme cheesecake. Upečený koláč necháme pri izbovej teplote vychladnúť a potom stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.

Servírovanie

Stuhnutý koláč nakrájame horúcim nožom a dozdobíme vyšľahanou šľahačkou s mascarpone a škoricovým cukrom. Môžeme pridať aj marcipánové tekvičky alebo iné halloweenske ozdoby.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    04. október 2024, 15:37

    V plnke má byť naozaj 360g cukru? Je to veľmi veľa.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    30. október 2019, 13:29

    Pečieme teda hodinu ci 40 min?

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    12. november 2017, 16:33

    Kolac je vyborny! Cely recept je vhodny na klasicku okruhlu nadobu cca 26cm na cheesecake. Namiesto draheho mascarpone som dala 1 biely smotanovy jogurt :) a Salko som mala iba sladene, tak som nedala hnedy cukor (mozno 2 PL lyzice). Krem som dala na cely vrch uz 3h zchladeneho kolaca a opat som ho dala zachladila na noc do chladnicky.. ziadny stuzovac netreba, iba slahacku a jogurt :) a tekvicu pecte aj so supkou (ved hokkaido netreba supat, usetrite cas) :)

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    01. november 2017, 21:56

    prosim,ak mam plnku riedku,cim ju mozem zahustit?dakujem za odpoved

    Odpovedať
    • kuchynalidla.sk
      16. november 2017, 16:30

      Dobrý deň milý hosť! Ak myslíte, že plnka je riedka (tekutá) po upečení, je potrebné koláč piecť dlhší čas pri rovnakej teplote. Ak sa Vám zdá plnka riedka pred upečením, môžete do nej pridať 2 lyžice zlatého klasu, plnka sa tak upečie rýchlejšie. S pozdravom Tím kuchynalidla.sk

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    26. október 2017, 19:00

    Tekvicu pred pecenim treba osupat?

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      12. november 2017, 16:36

      Tekvicu hokkaido nemusite nikdy supat! Ak ma peknu neposkodenu supku, iba ju nakrajajte na male kocky, pecte aspon 30min v trube a ked ju rozmixujete, nie je vobec citit, ze by bola upecena aj so supou... usetri Vam to vela casu :)

      Odpovedať
    • kuchynalidla.sk
      31. október 2017, 11:42

      Dobrý deň Hosť, áno, tekvicu treba pred pečením ošúpať. Veľa úspechov pri varení a pečení želá Tím kuchynalidla.sk.

      Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať