Tvarožník
Cesto
- 100 g hladkej múky
- 30 g práškového cukru
- 50 g masla
- 1 žĺtok
Plnka
- 150 g zmäknutého masla
- 50 g kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilínového cukru
- 300 g ochuteného tvarohu s hrozienkami
- 250 g jemného tvarohu
- 2 žĺtky
- kôra a šťava z 1/2 citróna
- 4 lyžice hrubej múky
- 2 lyžičky zemiakového škrobu
- 3 bielky
Ovocné coulis
- 1 hrnček mrazeného ovocia (lesná zmes, maliny alebo jahody)
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
Ešte budeme potrebovať
- práškový cukor na posypanie
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- dosku na vaľkanie
- valček
- tortovú formu (priemer 24 cm)
- šľahací mixér
- metličku na šľahanie
- strúhadlo
- tyčový mixér
- sitko
Cesto
Z hladkej múky, práškového cukru, masla a žĺtka rukou vypracujeme tuhé cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme aspoň 30 minúť odstáť v chladničke. Potom cesto rozvaľ káme do tvaru kruhu vo veľ kosti tortovej formy a opatrne ho prenesieme do formy. Cesto predpečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 15 minút.
Plnka
Medzitým v miske mixérom vyšľaháme dopenista maslo s kryštálovým a vanilínovým cukrom. Potom k zmesi metličkou vmiešame ochutený tvaroh a jemný tvaroh. Ďalej vmiešame žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu, hrubú múku a zemiakový škrob. Dôkladne premiešame. Na záver do plnky zľahka primiešame sneh z bielkov.
Ovocné coulis
V hrnci rozvaríme ovocie s trstinovým cukrom. Keď zmes získa sirupovú konzistenciu, rozmixujeme ho tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko.
Tvarožník
Plnku vylejeme na predpečené cesto a uhladíme. Koláč dopekáme v rúre ešte asi 50 minút pri teplote 160 °C. Podávame vychladnutý posypaný práškovým cukrom a ozdobený ovocným coulis.