Valentínska torta s pekanovými orechmi
Suroviny
Mrvenička
- 40 g pekanových orechov Alesto
- 25 g trstinového cukru Belbake
- 10 g Zlatého klasu
- štipka soli Belbake
- ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 30 g masla Pilos
Pekanový základ
- 50 g sladeného kondenzovaného mlieka Pilos
- 10 g masla Pilos
- 45 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
Čokoládová pena
- 3 plátky želatíny
- 450 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 4 vajcia
- štipka soli
- 30 g kryštálového cukru Belbake
Poleva
- 120 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 30 g masla Pilos
- 50 g nasekaných opečených pekanových orechov Alesto
Ozdoba
- 50 g pekanových orechov Alesto
- zlaté jedlé farbivo (na poprášenie)
Čas chladenia: 12 hodín
Potrebujeme
veľký plech, papier na pečenie, misku na vodný kúpeľ, okrúhlu formičku bez dna s priemerom 10 cm, robot s nadstavcom metlička, silikónovú 3D formu v tvare srdca alebo klasickú tortovú formu, mriežku
POSTUP
Mrvenička
Nadrobno nasekané orechy zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme mrveničku. Nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút dozlatista. Necháme na plechu vychladnúť a nalámeme nadrobno.
Pekanový základ
Všetky suroviny spolu roztopíme vo vodnom kúpeli. Potom vmiešame nalámanú mrveničku. Okrúhlu formu položíme na papier na pečenie a naplníme zmesou. Základ necháme tuhnúť v mrazničke aspoň 20 minút.
Tip: Veľkosť základu prispôsobíme forme, v ktorej budeme tortu pripravovať.
Čokoládová pena:
Plátkovú želatínu necháme napučať v studenej vode podľa návodu.
V kastróle zohrejeme 100 ml smotany. Horúcou, nie však vriacou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu, necháme minútu postáť a rozmiešame dohladka. Potom vmiešame žĺtky z vajec (bielky odložíme na neskôr).
Napučanú želatínu vyžmýkame, zalejeme 50 ml smotany a zohrievame, kým sa želatína rozpustí. Dávame pozor, nesmie vrieť. Potom zmes vmiešame do teplého čokoládového základu.
V robote šľaháme bielky so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor a šľaháme do pevného lesklého snehu. V druhej miske vyšľaháme 300 ml smotany na šľahanie dotuha. Do čokoládového základu najprv opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu a potom sneh z bielkov.
Čokoládovou penou úhľadne naplníme silikónovú formu až po okraje. Stuhnutý pekanový základ uvoľníme z formičky, položíme na vrch peny a okraje opatrne zarovnáme. Tortu necháme tuhnúť v mrazničke ideálne cez noc.
Tip: Tortu môžeme pripraviť aj v klasickej tortovej forme.
Poleva
Na druhý deň smotanu spolu s maslom zohrejeme. Horúcou, nie však vriacou zmesou zalejeme nasekanú čokoládu a necháme minútu postáť. Potom rozmiešame na hladkú lesklú polevu ganache, do ktorej pridáme opečené a nadrobno nasekané orechy.
Zamrznutú tortu uvoľníme z formy a preklopíme na plech s mriežkou. Vrch aj boky úhľadne potrieme polevou. Potom tortu preložíme na servírovací podnos a dozdobíme zlatou farbou poprášenými celými, ale aj nasekanými orechmi.