Varená krkovička s koreňovou zeleninou a jablkovým chrenom
- 800 g bravčovej krkovičky bez kosti v celku
- 3 bobkové listy Mikado
- celé čierne korenie Kania
- celé nové korenie Mikado
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1/3 zeleru
- 1 pór
- 2 cibule
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 600 g zemiakov
- celá rasca Kania
- 50 g masla
- 1 hrsť čerstvej pažítky
- 2 červené jablká
- 50 g sterilizovaného chrenu Mikado
- 1/2 citróna
- kryštálový cukor Belbake
Potrebujeme
- väčší hrniec s pokrievkou
- sitko
- strúhadlo
- škrabku
Varená bravčová krkovička
Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme bobkové listy, guľôčky čierneho a nového korenia. Ďalej pridáme očistenú a umytú zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler, polovicu póru a cibuľu nakrájanú na približne rovnako veľké kúsky. Osolíme, povaríme 2 – 3 minúty a pridáme umytú krkovičku. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 1,5 hodiny domäkka. Mäso vyberieme a vývar precedíme. Mrkvu, petržlen a zeler vrátime späť do vývaru, pridáme druhú polovicu póru nasekaného na tenké pásiky a krátko spolu povaríme.
Varené zemiaky s pažítkou
Umyté a očistené zemiaky nakrájame na väčšie kúsky, preložíme ich do hrnca s vriacou vodou, osolíme a ochutíme rascou. Varíme približne 20 minút domäkka. Na panvici necháme rozpustiť kúsok masla, pridáme scedené zemiaky a nadrobno nasekanú pažítku.
Jablkový chren
Umyté a očistené jablká nastrúhame najemno, pridáme chren a premiešame. Ochutíme citrónovou šťavou a štipkou cukru.
Servírovanie
Na dno hlbokého taniera naservírujeme 1 – 2 plátky varenej bravčovej krkovičky a zľahka osolíme. Pridáme varenú koreňovú zeleninu a prelejeme vývarom. Na vrch položíme varené zemiaky a celé jedlo na záver posypeme nasekanou pažítkou. Jablkový chren podávame v samostatnej miske.