Hovädzí rump steak na cibuli
- 800 g hovädzieho rump steaku Deluxe
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 350 ml rastlinného oleja Promienna
- 4 cibule
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 50 ml portského vína
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 50 g masla
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 lyžička sladkej mletej papriky Kania
- 400 g zemiakov
- 8 plátkov údenej slaniny Dulano
- 200 g mrazených fazuľových strukov Chira
Potrebujeme
- tĺčik na mäso
- papierové utierky
- panvicu s pokrievkou
Umyté a osušené steaky zľahka naklepeme, ochutíme čiernym korením, soľou a posypeme hladkou múkou. Opečieme ich z oboch strán na rozpálenej panvici na troche rastlinného oleja. Steaky vyberieme na tanier. Do tej istej panvice prilejeme trochu rastlinného oleja, pridáme 2 cibule nakrájané na pásiky a restujeme do zlatohneda. Pridáme cukor, podlejeme portským vínom a počkáme, kým sa alkohol z vína odparí (môžeme aj fl ambovať). Steaky vrátime späť do panvice a podlejeme hovädzím vývarom. Dusíme na miernom plameni pod pokrievkou približne 40 minút domäkka. Počas dusenia podlievame vývarom. Na záver pridáme kúsok masla a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Viedenská cibuľa
V miske zmiešame hladkú múku s mletou paprikou, v ktorej obalíme 1 cibuľu nakrájanú na tenké pásiky. Vysmažíme ju v hrnci, v ktorom sme nechali rozohriať 300 ml rastlinného oleja. Cibuľu osušíme od prebytočného oleja na papierových utierkach. Ešte teplú ju zľahka osolíme.
Príloha
Zemiaky uvarené v šupke rozdelíme na polovice a opečieme na panvici na troche oleja do zlatista. Na záver ochutíme soľou, pridáme kúsok masla a nasekanú petržlenovú vňať.
Na druhej panvici orestujeme slaninu nakrájanú na tenké pásiky. Keď je orestovaná dozlatista, pridáme najemno nasekanú cibuľu a ďalej restujeme. Pridáme rozmrazené fazuľové struky, podlejeme trochou hovädzieho vývaru a krátko spolu podusíme. Na záver pridáme opečené zemiaky s petržlenovou vňaťou.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme dusený rump steak s cibuľovou omáčkou, vedľa opekané zemiaky a fazuľové struky so slaninou. Celé jedlo dozdobíme viedenskou cibuľou.