Vianočná štóla
- 42 g droždia (1 kocka)
- 110 ml mlieka Pilos
- 340 g polohrubej múky Belbake
- 200 g masla Pilos
- 45 g kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Belbake
- kôra z 1 pomaranča
- kôra z 1 citróna
- 60 g sušených hrozienok Belbake
- 60 g sušených brusníc Alesto
- 60 g kandizovanej pomarančovej kôry Belbake
- 60 g mandľových lupienkov Belbake
- 1 vajíčko
- 80 g práškového cukru Belbake
Postup
Potrebujeme
- mixér s miesiacim hákom
- valček
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
Droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku a pridáme 110 g múky. Odložíme na teplé miesto a počkáme asi 5 minút, kým sa vytvorí kvások.
V mixéri s nadstavcom hák zmiešame 150 g zmäknutého masla, kryštálový cukor, soľ, pomarančovú aj citrónovú kôru, 230 g múky a pripravený kvások. Vymiesime vláčne cesto (miesime asi 8 minút na strednej rýchlosti). Prenesieme ho do misky a necháme 2O minút podkysnúť.
Potom ručne primiesime sušené a kandizované ovocie a mandľové lupienky. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý necháme v miske zakrytý utierkou podkysnúť 1 hodinu.
Vykysnutý bochník rozdelíme na polovice a každú rozvaľkáme na hrubšiu placku. Cesto preložíme na 3-krát ako list a na vrchu vytvoríme chrbátik typický pre štólu. Takto pripravené štóly necháme ešte 10 minút podkysnúť na plechu.
Pred pečením odstránime vyčnievajúce ovocie, aby počas pečenia nezhorelo. Potrieme rozšľahaným vajíčkom so štipkou soli a pečieme pri 180 ° C asi 30 – 40 minút.
Upečené štóly potrieme 50 g rozpustného masla a obalíme v práškovom cukre. Rozpustené maslo a práškový cukor na povrchu vytvoria ochrannú vrstvu, vďaka ktorej štóly dlhšie vydržia.