5
4
Vianočná štóla

Vianočná štóla

1 h 30 m
0 porcií
  • 42 g droždia (1 kocka)
  • 110 ml mlieka Pilos
  • 340 g polohrubej múky Castello
  • 200 g masla Pilos
  • 45 g kryštálového cukru Castello
  • 1 lyžička soli Castello
  • kôra z 1 pomaranča
  • kôra z 1 citróna
  • 60 g sušených hrozienok Belbake
  • 60 g sušených brusníc Alesto
  • 60 g kandizovanej pomarančovej kôry Belbake
  • 60 g mandľových lupienkov Belbake
  • 1 vajíčko
  • 80 g práškového cukru Castello

Postup

Potrebujeme

  • mixér s miesiacim hákom
  • valček
  • plech na pečenie
  • papier na pečenie
  • pierko na potieranie

 

Droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku a pridáme 110 g múky. Odložíme na teplé miesto a počkáme asi 5 minút, kým sa vytvorí kvások.

V mixéri s nadstavcom hák zmiešame 150 g zmäknutého masla, kryštálový cukor, soľ, pomarančovú aj citrónovú kôru, 230 g múky a pripravený kvások. Vymiesime vláčne cesto (miesime asi 8 minút na strednej rýchlosti). Prenesieme ho do misky a necháme 2O minút podkysnúť.

Potom ručne primiesime sušené a kandizované ovocie a mandľové lupienky. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý necháme v miske zakrytý utierkou podkysnúť 1 hodinu.

Vykysnutý bochník rozdelíme na polovice a každú rozvaľkáme na hrubšiu placku. Cesto preložíme na 3-krát ako list a na vrchu vytvoríme chrbátik typický pre štólu. Takto pripravené štóly necháme ešte 10 minút podkysnúť na plechu.

Pred pečením odstránime vyčnievajúce ovocie, aby počas pečenia nezhorelo. Potrieme rozšľahaným vajíčkom so štipkou soli a pečieme pri 180 ° C asi 30 – 40 minút.

Upečené štóly potrieme 50 g rozpustného masla a obalíme v práškovom cukre. Rozpustené maslo a práškový cukor na povrchu vytvoria ochrannú vrstvu, vďaka ktorej štóly dlhšie vydržia.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • Tana Breznicka
    26. december 2020, 21:41

    Perfektné:)

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    23. február 2019, 23:40

    Piekla som ju na Vianoce. Ostala spľastnutá a tvrdá, takže skončila v koši Škoda surovín.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      22. január 2021, 10:24

      mne sa podarili 2x , 1 varka bola trochu tvrda to je pravda.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    26. november 2018, 21:12

    Prosím čo je to za "dosku" na ktorej spracovávate cesto?

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    26. november 2017, 18:16

    Krásne je nakysnutá mňam !!!! Teším sa na ďalšie vianočné recepty od Veroniky, aby som nabrala inšpiráciu :)

    Odpovedať
  • Helena
    24. november 2017, 18:13

    Jeeej, vyzerá veľmi chutne! My do našej štóly dávame aj šúľok marcipánu, ale aj toto vyzerá super!

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      22. január 2021, 10:24

      ja som použila tento recept a dala som aj marcipán. A v pohode to bolo .

      Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info