XXL pizzový slimák
Suroviny
- 200 g hladkej múky Belbake
- 50 g hrubej múky Belbake
- 1 lyžička octu
- štipka soli Kania
- 1 žĺtok
- 125 ml vody
- 250 g masla Pilos
- 50 g hladkej múky Belbake
- paradajkový pretlak Kania
- 150 g bravčovej šunky Pikok
- 100 g syra Eidam Pilos
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom hák, potravinársku fóliu, papier na pečenie, valček, plech
Postup
V robote s nadstavcom hák vymiesime hladkú a hrubú múku, ocot, soľ, žĺtok a vodu na tuhé cesto. Zabalíme do fólie a necháme odpočinúť v chladničke približne 30 minút. Kocku masla a hladkú múku spolu zmiešame. Pomocou papiera na pečenie vytvarujeme z masla štvorec s veľkosťou 20 x 20 cm. Maslo dáme do chladničky stuhnúť na približne 30 minút.
Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche do tvaru štvorca. Do stredu rozvaľkaného cesta priložíme štvorec masla a preložíme ho okrajmi cesta. Cesto s maslom zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke cca 30 minút. Cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca s hrúbkou približne 0,5 cm. Poskladáme ho na tretiny a opäť dáme stuhnúť do chladničky na 30 minút. Tento postup opakujeme ešte raz. Na záver cesto prerežeme na dve polovice a rozvaľkáme na tenko.
Následne polovice pozdĺžne narežeme na pásiky a cesto natrieme pretlakom. Pridáme šunku a syr. Zrolujeme a rolku pridáme k ďalšej rolke, až kým vznikne xxl slimák. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 – 50 minút.