Zapekané bagety s cherry paradajkami a goudou
Suroviny
- 1 veľká bageta (cca 60 cm dlhá)
- 4 strúčiky cesnaku
- 70 g masla Pilos
- 1 chilli alebo štipľavá paprička
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 lahôdkové cibuľky
- 8 plátkov syra gouda Pilos (cca 160 g)
- 10 cherry paradajok
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- štipka sušeného oregana Kania
- 1 lyžica olivového oleja Primadonna
Potrebujeme
- zapekaciu misu alebo plech vysltaný papierom na pečenie
POSTUP
Bagetu nakrájame na štvrtiny tak, že ju najprv prerežeme po šírke na polovice a tie potom ešte raz po dĺžke. Rúru predhrejeme na 220° C.
Najemno posekaný cesnak vymiešame so zmäknutým maslom. Pridáme posekanú štipľavú papričku a štipku soli. Vzniknutú nátierku rozotrieme na zrezaný povrch každej bagety. Posypeme nasekanými cibuľkami (časť vňate odložíme na ozdobu), prikryjeme natrhanými plátkami syra a dôkladne pritlačíme. Pridáme na plátky nakrájané cherry paradajky a rovnomerne pritlačíme. Jemne osolíme, posypeme čiernym korením a sušeným oreganom.
Bagety premiestnime do zapekacej misy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C približne 12 – 15 minút (v závere pečenia najlepšie v grilovacom režime resp. v režime pečenia zhora).
Po dopečení paradajky jemne na povrchu bagety roztlačíme vidličkou, posypeme cibuľkovou vňaťou, pokvapkáme olivovým olejom a necháme aspoň 5 minút postáť. Podávame ešte teplé.
Tip: Zapečené bagety na tento spôsob pripomínajú kombináciu cesnakových hrianok a slaných talianskych koláčov. Využiť ich môžeme ako bohaté víkendové raňajky, popoludňajší snack alebo rýchlu večeru. Obložené bagety môžeme pred pečením pokrájať na menšie kúsky a získať tak užitočný partysnack alebo zapekané jednohubky.