Zemiakové placky s halloumi syrom
Suroviny
- 520 g zemiakov
- šťava z ½ citróna
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená cibuľa
- 220 g syra halloumi Pilos
- 160 g smotanového jogurtu Pilos
- 2 vajcia
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Kania
- čerstvá petržlenová vňať
- 100 g polohrubej múky Belbake
- olivový olej Primadonna
Potrebujeme
strúhadlo, panvicu s nelepivým povrchom
POSTUP
Očistené zemiaky nastrúhame najemno. Ihneď zmiešame s citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Pridáme nastrúhané strúčiky cesnaku a cibuľu, nahrubo nastrúhaný syr, jogurt, vajcia, lyžičku soli a korenia, nasekanú petržlenovú vňať a premiešame. Nakoniec do cesta zapracujeme múku.
Tip: Ušetrite čas a zemiaky, cesnak, cibuľu aj syr nastrúhajte v kuchynskom mixéri. Potom už len primiešajte zvyšok surovín.
Placky opekáme na olejom vymazanej panvici 3 – 4 minúty z každej strany.
Tip: Na každú placku stačia dve polievkové lyžice cesta, ktoré pomaly roztlačíme do strán. Čím sú placky tenšie, tým budú chrumkavejšie. Z cesta však jednoducho pripravíme aj veľké placky, ktoré môžeme neskôr plniť.
Servírovanie
Zemiakové placky podávame s jogurtom, bylinkami, olivami, sterilizovanou zeleninou alebo čerstvým šalátom.