Zemiakovo-cesnaková polievka
Suroviny
- 2 celé hlavičky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 1 väčšia cibuľa
- ½ lyžice sušeného tymianu
- 750 g zemiakov
- 1 lyžica soli Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1,5 l vriacej vody
- 3 lahôdkové cibuľky
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- pečivo/krutóny
- 70 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
Potrebujeme
alobal, strúhadlo, tyčový mixér
POSTUP
Jednu hlávku cesnaku prekrojíme horizontálne na polovice. Pokvapkáme olejom, zabalíme do alobalu a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 40 minút. Potom alobal otvoríme a dopekáme ešte 5 – 10 minút.
V hlbšom hrnci na oleji opečieme plátky pokrájanej cibule. Po 5 minútach pridáme nahrubo nasekané strúčiky zvyšného (nepečeného) cesnaku a tymian. Miešame a restujeme ďalšie 2 – 3 minúty. Potom pridáme nahrubo postrúhané zemiaky, soľ a štipku čierneho korenia. Všetko dôkladne premiešame, zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou varíme 25 minút.
Upečený cesnak vytlačíme zo šupky a po dovarení pridáme priamo do polievky. Všetko spolu rozmixujeme, následne primiešame najemno posekané lahôdkové cibuľky a hrsť petržlenovej vňate. Podľa potreby dochutíme soľou či korením.
Servírovanie
Porciu zemiakovo-cesnakovej polievky servírujeme s opečenou hriankou alebo krutónmi posypanú strúhaným parmezánom.
Tip: Cesnakovú polievku môžeme dochutiť lyžicou bryndze, čerstvou pažítkou či kôprom. Rozmixované zemiaky polievku zahustia a postarajú sa aj o krémovejšiu konzistenciu. Pridať však môžeme aj smotanu alebo jogurt.