Žerbó rezy
Suroviny
Cesto
- 100 ml teplého mlieka Pilos (3,5 %)
- 12 g čerstvého droždia
- 100 g práškového cukru Belbake
- 400 g polohrubej múky Belbake
- 80 g zmäknutého masla Pilos
- 70 g bravčovej masti Pikok
- 2 žĺtky
Náplň
- 300 g slivkového lekváru Sympathica
- 300 g mletých vlašských orechov Alesto
- 40 g škoricového cukru
Zdobenie
- 150 g horkej čokolády Fin Carré (74 %)
- 50 g masla Pilos
- 1 hrsť vlašských orechov Alesto
Čas chladenia: 30 minút
Potrebujeme
robot s nadstavcom hák, potravinársku fóliu, valček, plech s rozmermi cca 28 × 24 cm, papier na pečenie, sekací mixér
POSTUP
Cesto
V teplom mlieku rozmiešame rozdrobené droždie, polovicu cukru a lyžicu múky. Necháme na teplom mieste približne 5 – 10 minút podkysnúť.
Potom v robote zmiešame všetky zvyšné suroviny spolu s vykysnutým kváskom a na strednej rýchlosti vymiesime elastické cesto. Následne ho rukami pár ťahmi premiesime, rozdelíme na 3 rovnaké časti, zabalíme do fólie a necháme 10 minút odpočinúť v chladničke. Každú časť na pomúčenej ploche rozvaľkáme na rozmer plechu a prebytočné okraje zrežeme.
Náplň
Na dno plechu vystlaného papierom na pečenie uložíme prvý plát. Poprepichujeme ho vidličkou, potrieme polovicou lekváru a posypeme polovicou zmesi orechov a cukru. Opatrne pomocou lyžice utlačíme. Rovnakým spôsobom pripravíme ďalšiu vrstvu. Ukončíme posledným plátom, ktorý poprepichujeme vidličkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 30 minút vykysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 minút. Upečený koláč necháme najprv vychladnúť a potom ho pomocou druhého plechu vyklopíme.
Zdobenie
Vo vodnom kúpeli roztopíme nasekanú čokoládu spolu s maslom. Polevu rovnomerne nanesieme na koláč a necháme stuhnúť v mrazničke. Koláč nakrájame nožom namočeným do horúcej vody a dozdobíme celými a nasekanými orechmi.