Brikety, uhlie alebo drevo – na čom je najlepšie grilovať?
Zistite viac o jednotlivých druhoch a vyberte si ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať na grilovanie.
Drevené uhlie
Rozpálime ho približne za 10-15 minút a horí relatívne rýchlo. Po 30-40 minútach po ňom ostáva len popol. Dáva však veľa tepla.
Brikety
Majú kompaktnejšiu štruktúru než drevené uhlie, a preto sa dlhšie rozpaľujú a tiež dlhšie horia. Rovnako dosahujú vyššie teploty horenia, čo je dôležité pri grilovaní väčších kusov mäsa (napr. celého kurčaťa). Niektoré brikety môžu obsahovať látky, ktoré by nám mohli počas grilovania preniknúť do potravín - preto pri kúpe treba skontrolovať, či spĺňajú všetky normy.
Drevo
Grilujeme výlučne len na dreve z listnatých stromov. Ihličnaté drevá obsahuje éterické oleje, ktoré môžu mať pod vplyvom tepla toxické vlastnosti. Drevo je ideálne na grilovanie. Vplyvom teploty drevo odovzdáva svoju vôňu grilovaným potravinám. Drevo, ktoré používame by malo byť dobre vysušené.