Kokos v hlavnej úlohe
V dnešnej dobe zaznamenávame doslova kokosový ošiaľ, a to najmä vďaka obľúbenému kokosovému oleju či mlieku, ktoré sa čoraz častejšie stávajú súčasťou nášho jedálneho lístka. Kokos nám mnohým zachutil už v detstve v sladkostiach pripravovaných najmä zo strúhaného kokosu. Ako malí sme si na ňom najradšej pochutnávali v obľúbených čokoládových tyčinkách alebo koláčoch od mamy. Kokosový orech v nás často vzbudzuje spomienky na Vianoce, keď v mnohých rodinách nesmel chýbať v košíku s ovocím na štedrovečernom stole. Exotický kokos sa k nám dostal z ďalekej Indie vďaka slávnemu moreplavcovi Vascovi da Gama. V trópoch zvyčajne dorastajú kokosové palmy do výšky 30 metrov a na jednej palme sa urodí až 150 plodov. Vďaka vynachádzavosti ľudí sme postupne objavili široké využitie tohto výnimočného plodu. Okrem strúhaného kokosu sa z neho získava spomínaný kokosový olej a mlieko, ktoré sa tešia obľube nielen pri sladkom varení a pečení, ale aj v slaných exotických jedlách v spojení so zázvorom, s kurkumou či s korením karí. Ľudia trpiaci alergiou na lepok zase radi používajú v kuchyni jemnú kokosovú múku, ktorá je výbornou alternatívou klasickej múky. Teraz môžete vďaka našim receptom zažiť jedno sladké kokosové dobrodružstvo aj u seba doma. Stačí si len vybrať a hurá do pečenia!
Ananásové gaspacho s kokosovým parfait
Mandarínkovo-kokosový koláč
Kokosové guľôčky