Pečieme s tvarohom
Tvaroh ako taký je nám všetkým dobre známy. No stále existujú aj fakty, ktoré sme o ňom ani len netušili. Veď priznajte sa, koľkí z vás študujú pôvod či zloženie toho, čo práve konzumujete? Preto sa spoločne pozrime na príbeh obľúbeného slovenského tvarohu. Toto mliečne zlato sa vytvára zrážaním kazeínu, jednej zo základných mliečnych bielkovín. Podľa obsahu tuku sa delí na plnotučný, polotučný alebo plne odtučnený. Málokto vie, že je lepšie stráviteľný než proteíny z mäsa a rýb. Najdôležitejšou výhodou tvarohu je však vysoký obsah vápnika, ďalších minerálnych látok, bielkovín či aminokyselín. Je to super spoločník najmä pre ľudí na diéte. Trávi sa pomaly, ale ľahko, a tak účinne potláča hlad počas dňa či noci, ak si ho dáte napríklad pred spaním na večeru. Tvaroh je naozaj všestranná potravina, ktorá má v kuchyni mnohoraké využitie. Výborne sa hodí k zelenine, no predovšetkým k sladkému ovociu od výmyslu sveta. A keď k nemu pridáte voňavú vanilku, škoricu a med... vznikne jedna tvarohová báseň. Toto ho predurčuje na vynikajúceho spoločníka pri sladkom pečení. Mnohí z nás si ho už v detskom veku obľúbili práve v babkiných tvarohových buchtách, palacinkách či v strúhanom tvarožníku. Takýchto klasík má každá správna kuchárka v zálohe vždy hneď niekoľko. Čo keby ste však teraz na ne zabudli a inšpirovali sa našimi tipmi? Zažijete úplne iné tvarohové dobrodružstvo.
Makový koláč so slivkami a tvarohom
Cheesecake s tvarohom a ovocím
Ananásovo-tvarohová bábovka