
Rakúske sladkosti
Rakúšania milujú sladké. K srdcu im prirástli predovšetkým ich vychýrené múčniky. Možno ani netušíte, ale práve vďaka nim ste fanúšikom sladkých dobrôt aj vy. Rakúski cukrári spojili vlastnú kreativitu s postupmi požičanými od iných okolitých kultúr. Napríklad makové šúľance, typické pre Dolné Rakúsko, vznikli spojením talianskej cestoviny, polynézskeho cukru a stredomorského maku. Nemôžeme zabudnúť na obľúbenú jarmočnú pochúťku – štrúdľu. Ako hovoria Rakúšania, „deň bez štrúdle je ako obloha bez hviezd“. Tou najtradičnejšou je u našich susedov jablková. Fantázii sa medze nekladú, a tak sa do chrumkavého cesta dá zavinúť akákoľvek sladká, ba dokonca i slaná plnka. K dvom čisto rakúskym sladkým skvostom však nepochybne patrí cisársky trhanec a Sacherova torta. Je to sladké s príbehom, a to doslova. Trhanec prvýkrát pripravila cisárovi Františkovi Jozefovi I. chudobná farmárka, u ktorej sa cisár schoval pred zlým počasím. Jednoduché jedlo si cisára získalo natoľko, že si našlo miesto na kráľovskom dvore. Za viedenskú sladkú klasiku – Sacherovu tortu vďačíme kniežaťu Metternichovi, ktorý dal dvorným kuchárom za úlohu vyčarovať jedinečný dezert pre jeho veľavážených hostí. Hoci sa doteraz vedú spory, ktorý z kuchárov je tvorcom tejto špeciality, z chuti jej to nič neuberá. Veď vyskúšajte a zažite doma svoje malé Rakúsko.