0

Rakúske sladkosti

Rakúšania milujú sladké. K srdcu im prirástli predovšetkým ich vychýrené múčniky. Možno ani netušíte, ale práve vďaka nim ste fanúšikom sladkých dobrôt aj vy. Rakúski cukrári spojili vlastnú kreativitu s postupmi požičanými od iných okolitých kultúr. Napríklad makové šúľance, typické pre Dolné Rakúsko, vznikli spojením talianskej cestoviny, polynézskeho cukru a stredomorského maku. Nemôžeme zabudnúť na obľúbenú jarmočnú pochúťku – štrúdľu. Ako hovoria Rakúšania, „deň bez štrúdle je ako obloha bez hviezd“. Tou najtradičnejšou je u našich susedov jablková. Fantázii sa medze nekladú, a tak sa do chrumkavého cesta dá zavinúť akákoľvek sladká, ba dokonca i slaná plnka. K dvom čisto rakúskym sladkým skvostom však nepochybne patrí cisársky trhanec a Sacherova torta. Je to sladké s príbehom, a to doslova. Trhanec prvýkrát pripravila cisárovi Františkovi Jozefovi I. chudobná farmárka, u ktorej sa cisár schoval pred zlým počasím. Jednoduché jedlo si cisára získalo natoľko, že si našlo miesto na kráľovskom dvore. Za viedenskú sladkú klasiku – Sacherovu tortu vďačíme kniežaťu Metternichovi, ktorý dal dvorným kuchárom za úlohu vyčarovať jedinečný dezert pre jeho veľavážených hostí. Hoci sa doteraz vedú spory, ktorý z kuchárov je tvorcom tejto špeciality, z chuti jej to nič neuberá. Veď vyskúšajte a zažite doma svoje malé Rakúsko.

Cisársky trhanec so slivkovým kompótom

Sacherova torta

Tvarohová štrúdľa zo smotany

Zatiaľ nikto nekomentoval
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať