
Sladký oriešok
Ak raz budete chcieť zdravú maškrtu, zahnať hlad alebo len dodať telu energiu, siahnite po orechoch, tie vám vždy zaručene doplnia dôležité živiny. Orechy by nemali chýbať v jedálnom lístku žiadneho športovca ani tých, ktorí sa chcú zdravo stravovať, pretože sú zdrojom cenných bielkovín, tukov, minerálnych látok a vitamínov. Pýtate sa, ako môžu byť také zdravé, keď obsahujú tuky? Jednoducho. Ich tuky tvoria prospešné omega-3 mastné kyseliny, ktoré zabezpečujú správne fungovanie srdcovocievneho systému a znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi. Orechy sú známe aj tým, že pozitívne vplývajú na fungovanie mozgu. Veľkým plusom je, že ich existuje veľa druhov, takže je malá šanca, že sa vám ich pochrumkávanie niekedy zunuje. Môžete si vybrať vlašské, lieskové, pekanové, makadamiové, kokosové, píniové, para orechy, arašidy, mandle, pistácie či jedlé gaštany. Každé sú iné, no všetky rovnako chutné. Môžete ich jesť samy, no ak ich pridáte napríklad do jogurtu či do misky s ceráliami, vyčarujete si zdravé raňajky. Vynikajúcu chuť dodajú aj zeleninovým šalátom. Nám však najviac chutia v sladkých koláčoch a dezertoch. Ak ste dávno nič orechové nepiekli, teraz máte jedinečnú príležitosť zmeniť to. Vyskúšajte niektorý z našich lahodných receptov. Sľubujeme, bude to nielen ľahký, ale aj sladký oriešok.
Orechové rožky
Orechový tart s medom a figami
Orechový koláč