To najlepšie z tekvice
Tekvica je jednoznačne symbolom jesene. V tomto období vie byť nielen peknou dekoráciou, ale aj chutným obedom či večerou. Hoci by ste to možno nečakali, tekvica patrí medzi bobuľovité plody. To jej však nebráni v tom, aby počas rastu naberala veľkosť a niekedy aj poriadnu hmotnosť. Veď najväčšie tekvice na svete vážia až 800 kilogramov. Tekvica ako taká pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky a pestovala sa už v roku 4500 pred naším letopočtom. Väčšinu tekvice tvorí voda, preto by nemala chýbať v jedálnom lístku ľudí, ktorí si strážia líniu. Okrem toho je zdrojom mnohých cenných vitamínov a minerálov. V obchodoch či na trhoch sa môžete stretnúť s rôznymi odrodami tekvíc, ktoré sa odlišujú nielen farbou a veľkosťou, ale aj použitím v kuchyni. Najčastejšie narazíte na tekvicu obyčajnú (cuketa a patizón), tekvicu veľkoplodú, muškátovú alebo maslovú. No v posledných rokoch kraľuje nad všetkými tekvica hokkaido, ktorá nemá typickú tekvicovú chuť a ani takú vodnatú dužinu. Práve vďaka tomu môžete na ňu nalákať deti alebo iných členov rodiny, ktorí by tekvicu za žiadnych okolností nezjedli. Čo je super, každú tekvicu v kuchyni môžete využiť takmer celú – od kôry cez kvety až po najlepšiu dužinu. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov od placiek, prívarkov, pečenej prílohy k mäsu cez koláče až po kompóty. Dnes však medzi najobľúbenejšie tekvicové jedlá v moderných kuchyniach patria predovšetkým husté voňavé polievky. Čo by ste povedali na to, keby ste oslávili farebnú jeseň niektorým z našich tekvicových receptov? Zistíte, že tekvica môže chutiť ešte lepšie, ako by ste čakali.