0

To najlepšie z tekvice

Tekvica je jednoznačne symbolom jesene. V tomto období vie byť nielen peknou dekoráciou, ale aj chutným obedom či večerou. Hoci by ste to možno nečakali, tekvica patrí medzi bobuľovité plody. To jej však nebráni v tom, aby počas rastu naberala veľkosť a niekedy aj poriadnu hmotnosť. Veď najväčšie tekvice na svete vážia až 800 kilogramov. Tekvica ako taká pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky a pestovala sa už v roku 4500 pred naším letopočtom. Väčšinu tekvice tvorí voda, preto by nemala chýbať v jedálnom lístku ľudí, ktorí si strážia líniu. Okrem toho je zdrojom mnohých cenných vitamínov a minerálov. V obchodoch či na trhoch sa môžete stretnúť s rôznymi odrodami tekvíc, ktoré sa odlišujú nielen farbou a veľkosťou, ale aj použitím v kuchyni. Najčastejšie narazíte na tekvicu obyčajnú (cuketa a patizón), tekvicu veľkoplodú, muškátovú alebo maslovú. No v posledných rokoch kraľuje nad všetkými tekvica hokkaido, ktorá nemá typickú tekvicovú chuť a ani takú vodnatú dužinu. Práve vďaka tomu môžete na ňu nalákať deti alebo iných členov rodiny, ktorí by tekvicu za žiadnych okolností nezjedli. Čo je super, každú tekvicu v kuchyni môžete využiť takmer celú – od kôry cez kvety až po najlepšiu dužinu. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov od placiek, prívarkov, pečenej prílohy k mäsu cez koláče až po kompóty. Dnes však medzi najobľúbenejšie tekvicové jedlá v moderných kuchyniach patria predovšetkým husté voňavé polievky. Čo by ste povedali na to, keby ste oslávili farebnú jeseň niektorým z našich tekvicových receptov? Zistíte, že tekvica môže chutiť ešte lepšie, ako by ste čakali. 

 

Králik na víne s tekvicou hokkaido

Hovädzí steak s pečenou tekvicou

Cestoviny fusilli s morčacím mäsom a tekvicou

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať