0

Továreň na čokoládu

Čokoláda – kto by ju nemiloval? Patrí medzi najobľúbenejšie sladkosti na svete. Čo však o nej vieme či nevieme? Vyrába sa z kakaových bôbov a pochádza zo stredného Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred 3-tisíc rokmi. Kakaovník je zázračná rastlina, ktorá sa síce dožíva až 200 rokov, no plody produkuje iba prvých 25 rokov života. Prvou skutočnou čokoládovou dobrotou bola horúca čokoláda, ktorá sa pripravovala v mexickej a aztéckej kultúre počas sviatočných príležitostí. Aztékovia si cenili kakao natoľko, že ho používali aj ako peňažnú menu. Čokoládu, ako ju poznáme dnes, prvýkrát pripravili Angličania v roku 1847. Základnou a najdôležitejšou ingredienciou na jej prípravu je práve kakao, ktoré sa zmiešava s kakaovým maslom a cukrom. Čím viac kakaa, tým kvalitnejšia, lepšia a, samozrejme, horkejšia pochúťka. Švajčiari sa s jej receptúrou pohrali ešte viac a v roku 1875 priniesli na trh najobľúbenejšiu mliečnu čokoládu. Čokoláde nedokázali odolať ani významní panovníci. Jej najväčšími milovníkmi sa stali Mária Antoinetta a Napoleon. Dnes sa najväčšou produkciou kakaa pýši Afrika, predovšetkým Pobrežie Slonoviny. Čokoláda je aj fyzikálnym zázrakom. Ako jediná jedlá substancia sa topí už pri teplote 34 °C, preto sa nielen v rukách, ale aj na jazyku rozpúšťa veľmi jednoducho. Počas svojej dlhej existencie sa čokoláda stala kráľovnou medzi ingredienciami používanými na sladké pečenie. Nájdeme ju vo väčšine sladkých receptov. Stačí si len vybrať a rozbehnúť v kuchyni vlastnú sladkú továreň na čokoládu.

 

Roláda v čokoláde

Čokoládové rezy s pralinkovým krémom

Čokoládová babka z kysnutého cesta

Zatiaľ nikto nekomentoval
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať