Varíme s avokádom
Avokádo je čoraz populárnejšie aj v našich končinách, a to nielen vďaka svojej nezameniteľnej jemne orieškovej chuti, ale aj výživovým a zdravotným benefitom. Mnohí z nás ho považujú za zeleninu, no v skutočnosti je to ovocie. Rastie na strome s názvom Persea americana a môže mať rôzny tvar – od hruškovitého po guľatý, aj farbu – od zelenej až po čiernu. No najdôležitejšie je, aby bolo dobre vyzreté, pretože vtedy chutí naozaj najlepšie. Avokádo dozrieva až po odtrhnutí zo stromu a skladuje sa pri izbovej teplote. Jeho dužina je krásne žltozelená a skrýva sa v nej veľká hnedá kôstka. Avokádo sa najčastejšie používa v mexickej kuchyni. Odtiaľ pochádza aj najobľúbenejšie jedlo z avokáda vôbec – salsa guacamole. Okrem toho sa výborne hodí do šalátov alebo do rôznych nátierok. Pochutíte si na ňom aj samostatne, ak si ho osolíte a okoreníte čiernym korením. No ak chcete experimentovať a objaviť nové spojenia chutí, môžete vyskúšať niektorý z našich avokádových receptov.