Ako rozoznať víno podľa vône?
Každá odroda hrozna má svoju arómu. Napríklad v odrode Sauvignon Blanc môžete nájsť marakuju, kvet bazy čiernej alebo cassis. Vôňa citrónu, medu, broskýň a marhúľ je typická pre odrodu Rizling. Ananás, jablko a hruška sú charakteristické vône pre Chardonnay, ktoré sa pestuje takmer v každej vinárskej oblasti.
Červené vína sa často vyznačujú vôňou tmavého ovocia. Napríklad čierne ríbezle sú typické pre odrody Cabernet Sauvignon. Vo víne môžeme cítiť nielen ovocie, rastliny, bylinky, animálne prvky, ale aj kvety. Napríklad burgundský Pinot Noir sa vyznačuje vôňou ruží. Súčasťou arómy vín môže byť aj korenie. Vanilku zacítime vo vínach, ktoré zreli v novšom dubovom sude.
Vína sa tiež vyznačujú niektorými priemyselnými vôňami. Napríklad aróma petroleja je typická pre zrelý Rizling.
Svet vína je očarujúci. Vďaka jeho rozmanitosti je tak zaujímavý, že v každej fľaši objavíme iné tajomstvo.