0

Ako si vyberáme víno k jedlu?

Správny výber vína podčiarkne a obohatí chuť pokrmu. Výber vína k jedlu však nie je jednoduchý a vyžaduje dobrý cit a niekoľko vedomostí. Existuje ale niekoľko trikov, ktoré nedovolia, aby ste sa počas výberu dopustili nejakého faux pas.

  • K pokrmom, ktoré majú vyšší obsah tuku, sa najlepšie hodia vína s výraznejšou kyselinkou. Ako také víno nájsť v obchode? Kľúčom k úspechu je hľadanie podľa oblastí, v ktorých bolo víno vyrobené – v chladnejších oblastiach dominujú vína s vysokou kyselinkou, v slnečných a teplých oblastiach zase vína s nízkou kyselinkou, ale vysokým obsahom alkoholu.
  • K pokrmom z grilu sú vhodné trieslovité vína (napríklad Bordeaux), naopak k vyprážaným pokrmom sa trieslovité vína nehodia, hodia sa k nim biele s vyššími kyselinkami. Trieslovitá chuť sa vyskytuje u vín, ktoré zreli v dubových sudoch. Najviac trpké vína pochádzajú z oblasti Barolo (Taliansko), Sagrantino di Montefalco (Taliansko), Hermitage (Francúzsko) a Ribera del Duero (Španielsko). Medzi biele vína, ktoré sú pestované v rôznych častiach sveta, patria hlavne vína odrody Chardonnay.
  • Milovníci ostrých pokrmov by sa mali zamerať skôr na aromatické vína ako je Tramín, Pálava alebo odroda Rizling, ale vždy by toto víno malo mať trochu zvyškového cukru.
  • Medzi overenými dvojicami typu „jedlo + víno” nájdeme niekoľko klasických spojení, ktoré odporúčajú aj someliéri. K pečenej alebo dusenej kačici sa hodí napr. odroda Pinot Noir, jahňacie sa najčastejšie servíruje s odrodou Syrah, divina s odrodou Nebbiolo a pečené bravčové s odrodou Tempranillo.
  • K dezertom podávame sladký Muškát.
Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať