Ako si vyberáme víno k jedlu?
Správny výber vína podčiarkne a obohatí chuť pokrmu. Výber vína k jedlu však nie je jednoduchý a vyžaduje dobrý cit a niekoľko vedomostí. Existuje ale niekoľko trikov, ktoré nedovolia, aby ste sa počas výberu dopustili nejakého faux pas.
- K pokrmom, ktoré majú vyšší obsah tuku, sa najlepšie hodia vína s výraznejšou kyselinkou. Ako také víno nájsť v obchode? Kľúčom k úspechu je hľadanie podľa oblastí, v ktorých bolo víno vyrobené – v chladnejších oblastiach dominujú vína s vysokou kyselinkou, v slnečných a teplých oblastiach zase vína s nízkou kyselinkou, ale vysokým obsahom alkoholu.
- K pokrmom z grilu sú vhodné trieslovité vína (napríklad Bordeaux), naopak k vyprážaným pokrmom sa trieslovité vína nehodia, hodia sa k nim biele s vyššími kyselinkami. Trieslovitá chuť sa vyskytuje u vín, ktoré zreli v dubových sudoch. Najviac trpké vína pochádzajú z oblasti Barolo (Taliansko), Sagrantino di Montefalco (Taliansko), Hermitage (Francúzsko) a Ribera del Duero (Španielsko). Medzi biele vína, ktoré sú pestované v rôznych častiach sveta, patria hlavne vína odrody Chardonnay.
- Milovníci ostrých pokrmov by sa mali zamerať skôr na aromatické vína ako je Tramín, Pálava alebo odroda Rizling, ale vždy by toto víno malo mať trochu zvyškového cukru.
- Medzi overenými dvojicami typu „jedlo + víno” nájdeme niekoľko klasických spojení, ktoré odporúčajú aj someliéri. K pečenej alebo dusenej kačici sa hodí napr. odroda Pinot Noir, jahňacie sa najčastejšie servíruje s odrodou Syrah, divina s odrodou Nebbiolo a pečené bravčové s odrodou Tempranillo.
- K dezertom podávame sladký Muškát.