Banánový tart
Krehké cesto
- 250 g hladkej múky Belbake (00 špeciál)
- 125 g studeného masla Pilos
- ½ lyžičky soli Belbake
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 1 vajíčko
- 1 lyžica studenej vody
Banánový krém
- 480 ml mlieka Pilos
- 125 g kryštálového cukru Belbake
- 1 vanilkový struk
- 1 vajíčko
- 2 žĺtky
- 25 g hladkej múky Belbake (00 špeciál)
- 25 g Zlatého klasu
- 40 ml tuzemáku Alliance
- 3 banány
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Smotanový krém
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 g mascarpone Lovilio
- 50 g práškového cukru Belbake
Na ozdobenie
- 2 banány
- šťava z 1 citróna
Postup
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom lopatka a metlička
- potravinovú fóliu
- valček, formu na tart s odnímateľným dnom (priemer 26 cm)
- papier na pečenie
- fazuľu na zaťaženie
- metličku na šľahanie
- cukrárske vrecko
Krehké cesto - pâte brisée
Múku so studeným maslom nakrájaným na kocky vymiešame v mixéri s nadstavcom
lopatka na mrveničku s kúskami masla veľkými ako šošovica. Pridáme soľ, cukor, vajíčko, vodu a krátko zmiešame. Cesto vysypeme na pomúčenú pracovnú dosku a dlaňou po častiach spojíme a roztlačíme. Uložíme na seba, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na hodinu odležať do chladničky.
Vychladnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru kruhu. Vystelieme ním dno aj boky formy. Okraje zarovnáme a dno popicháme vidličkou. Pečieme naslepo - prikryté papierom na pečenie a zaťažené fazuľou pri 180 °C približne 10 minút. Potom cesto odokryjeme a dopečieme dozlatista.
Banánový krém
Mlieko s polovicou cukru dáme zohriať na mierny oheň. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a tupou stranou noža z neho vyškriabeme zrniečka. Zrniečka aj struk pridáme k mlieku. Druhú polovicu cukru rozmiešame s vajíčkom, žĺtkami, múkou a Zlatým klasom dohladka. Keď sa cukor rozpustí, prilejeme najskôr malé množstvo horúceho mlieka do vaječnej zmesi, aby sa vyrovnali teploty. Až potom prelejeme celú vaječnú zmes do mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding (varíme 3 minúty).
Stiahneme z ohňa, prelejeme do misky a prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom dáme stuhnúť do chladničky.
Stuhnutý krém rozmiešame dohladka a vmiešame rum. Pridáme aj banány nakrájané na drobné kocky. Na záver opatrne primiešame smotanu na šľahanie vyšľahanú do polotuha.
Banánový tart
Upečený a vychladnutý korpus naplníme krémom. Tart dáme stuhnúť do chladničky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme s mascarpone a cukrom dotuha. Smotanový krém prenesieme do cukrárskeho vrecka a ozdobne nanesieme na banánový krém. Stred necháme voľný. Tam uložíme banány nakrájané na kolieska zmiešané s citrónovou šťavou.