Bravčová panenka v slanine s hubovým ragú a pečenými zemiakmi
Suroviny
- 100 g prepusteného masla alebo ghee masla
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymian
- 4 veľké zemiaky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 8 medailónikov z bravčovej panenky v slanine
- 8 vetvičiek čerstvého rozmarínu
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžička masla Pilos
- 200 g šampiňónov
- 50 g šalotky
- 50 ml brandy
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos
- 2 lyžice petržlenovej vňate
- 300 g kelu
Potrebujeme
- silikónový štetec, pekáč
POSTUP
V teplom prepustenom masle vylúhujeme strúčik cesnaku a vetvičku tymianu.
Tip: Pozri ako pripraviť domáce prepustené maslo, ktoré má oproti bežnému maslu veľa výhod – nepripáli sa tak rýchlo, má lahodnejšiu chuť a dlhšiu dobu trvanlivosti.
Surové zemiaky v šupke narežeme na tenké plátky, ale neprerežeme, aby zemiaky držali pohromade. Vložíme ich do pekáča, potrieme teplým prepusteným maslom, v ktorom sme vylúhovali cesnak s tymianom. Osolíme a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.
V panvici rozohrejeme dve lyžice prepusteného masla. Medailóniky obalené v slanine prepichneme vetvičkou rozmarínu, aby slanina dobre držala. Osolíme, okoreníme a opekáme z oboch strán v panvici s rozohriatym prepusteným maslom. Po chvíľke stiahneme plameň, prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť.
Šampiňóny nakrájame na štvrtiny a v rozohriatej panvici s lyžicou masla orestujeme. Osolíme, okoreníme, pridáme najemno nasekané dva strúčiky cesnaku, šalotku a lyžicu nasekaného tymianu. Po chvíli pridáme brandy, prevaríme, podlejeme smotanou a necháme asi 3 minúty prebublať. Ku koncu dochutíme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Medzitým z panvice vyberieme hotové medailóniky a na výpeku orestujeme na rezance nakrájaný kel ochutený korením. Dusíme krátko, pokojne môže zostať chrumkavý.
Servírovanie
Servírujeme ideálne uprostred stola na doštičke zvlášť pečené zemiaky, v miske omáčku, kapustu a na tanieri bravčovú panenku v slanine.