Králik na smotane
Králik na smotane
- 1 kg králičích dielov
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Kania
- olivový olej Primadonna
- hladká múka Belbake (na obaľovanie)
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín
- 100 ml bieleho suchého vína
- horúca voda alebo vývar
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
Halušky
- 300 g hladkej múky Belbake
- soľ Belbake
- 2 vajcia
- voda alebo mlieko
- 2 lyžice masla Pilos
- čerstvá pažítka
POSTUP
POTREBUJEME
- lis na zemiaky
Králik na smotane
Mäso umyjeme, osušíme a väčšie diely presekneme. Ochutíme soľou a korením. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olivový olej. Diely postupne obaľujeme v hladkej múke a vkladáme do hrnca restovať. Počas restovania ich otáčame. Keď sú zlatisté, pridáme cibuľu nasekanú na drobno, cesnak na hrubšie a rozmarín na jemno. K opečenému základu prilejeme víno a chvíľu počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom podlejeme do 2/3 horúcou vodou alebo vývarom a pod pokrievkou dusíme približne 90 minút do mäkka. Tesne pred dokončením prilejeme smotanu.
Halušky
V miske zmiešame múku, soľ a vajíčka. Postupne prilievame vodu alebo mlieko, pokým vznikne husté hladké cesto. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme. Pomocou sitka a stierky na halušky do nej pretlačíme cesto. Dôkladne premiešame, aby sa nezlepili. Halušky varíme, kým vyplávajú na hladinu, asi 1 – 2 minúty. Uvarené ich scedíme. V panvici rozpustíme maslo, pridáme halušky, premiešame a posypeme nasekanou pažítkou.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu halušiek, pridáme králika, prelejeme omáčkou a posypeme hoblinkami parmezánu.