Bravčový bôčik s dusenou kapustou knedličkami
Pečený bôčik
- 1,5 kg bravčového bôčiku bez kosti
- 3 cibule
- 1 hrsť cesnaku
- 1 lyžica celej rasce Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 0,5 l svetlého ležiaku Maestic Argus (12°)
- 200 ml bravčového vývaru
Dusená kapusta
- 1 lyžica bravčovej masti Pikok
- 50 g anglickej slaniny v plátkoch Pikok
- 1 cibuľa
- štipka celej rasce Kania
- 100 ml Prosecca Treviso Allini
- 400 g kyslej kapusty Lidl stánok
- 2 bobkové listy Kania
- 8 guľôčok čierneho korenia
- 5 guľôčok nového korenia Kania
- 1 zemiak
Knedličky
- 200 g uvarených zemiakov
- 2 vajcia
- 100 g surových zemiakov
- 100 g hrubej múky Belbake
- petržlenová vňať
POSTUP
POTREBUJEME
- pekáč
- strúhadlo
- plátno na korenie
- kuchynský špagát
Pečený bôčik
Mäso nakrájame na kocky (3×3 cm) a preložíme do pekáča. Pridáme cibule nakrájané na rezance, strúčiky cesnaku, rascu, soľ, korenie, podlejeme pivom, vývarom a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 90 minút. Po upečení mäso precedíme a z výpeku si pripravíme omáčku. Môžeme ju zľahka poprášiť múkou, orestovať, podliať vodou alebo vývarom.
Dusená kapusta
V panvici rozohrejeme masť, pridáme slaninu nakrájanú na kocky spolu s cibuľou nasekanou najemno a trochu rasce. Po chvíli podlejeme Proseccom, pridáme kapustu, v plátne zabalené korenie (bobkové listy, celé čierne a nové korenie) a nastrúhaný surový zemiak. Pomaly dusíme domäkka asi 15 minút.
Knedličky
Ošúpané uvarené zemiaky prepasírujeme, pridáme vajce, soľ, ošúpané najemno nastrúhané a vyžmýkané surové zemiaky. Premiešame a postupne pridávame múku. Z vypracovaného cesta tvarujeme pomocou lyžice knedličky, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode 5 – 6 minút. Počas varenia knedličky obraciame. Uvarené ich precedíme.
Servírovanie
Pečený bôčik podávame s knedličkami a dusenou kapustou.