Broskyňovo-ríbezľový tart
Suroviny
Krehké cesto
- 160 g hladkej múky Belbake
- 40 g kryštálového cukru Belbake
- ½ balíčka vanilínového cukru Belbake
- 1 lyžica studenej vody
- Štipka soli
- 1 žĺtok
- 100 g masla Pilos
Broskyňovo-ríbezľová plnka
- 1 lyžica masla Pilos
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 balíček vanilínového cukru Belbake
- 3 broskyne
- 100 g ríbezlí
Krém
- 100 g bielej čokolády Fin Carré
- Tuhá časť z kokosového mlieka Freshona (konzerva 400 ml)
- 250 ml smotany na šľahanie 33 % Pilos
Čas chladenia: aspoň 5 hodín
Potrebujeme
formu na tart s priemerom cca 23 cm, potravinovú fóliu
POSTUP
Všetky suroviny na prípravu krehkého cesta spolu zmiešame. Pracujeme rýchlo, aby sa maslo úplne neroztopilo. Hotové cesto odložíme do chladničky na 20 minút.
Medzitým na panvici rozpustíme 1 polievkovú lyžicu masla, pridáme vanilínový cukor a rozmarín. Počkáme, kým sa cukor rozpustí a pridáme na drobno nakrájané broskyne a ríbezle. Restujeme 5 minút na miernom ohni.
Na pracovnú dosku položíme potravinovú fóliu a na ňu cesto, ktoré opäť prikryjeme potravinovou fóliou. Fólia zabráni rozpadaniu cesta, čím uľahčí vaľkanie. Cesto rozvaľkáme približne na rozmery kruhovej formy, v ktorej budeme cesto piecť. Vidličkou cesto poprepichujeme a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme pri 175 °C približne 20 minút. Upečené cesto necháme mierne vychladnúť.
Na krém zmiešame roztopenú bielu čokoládu s tuhou časťou kokosového mlieka (po otvorení konzervy kokosové mlieko nezmiešame, ale lyžicou vyberáme vrchnú, tuhú časť). Smotanu na šľahanie vymiešame na šľahačku a pomaly zapracujeme k čokoláde s kokosovým mliekom.
Na upečené krehké cesto rozotrieme broskyňovo-ríbezľovú vrstvu, ktorú prikryjeme krémom. Odložíme do chladničky minimálne na 5 hodín.