Cviklové brownies
Brownies
- 500 g čerstvej cvikly
- 100 g zmäknutého masla Pilos
- 200 g čokolády na varenie Belbake (40 % kakaa)
- 4 vajíčka
- 200 g trstinového cukru Belbake
- 50 g hladkej múky Belbake
- 2 lyžice kakaa Belbake
Na ozdobenie
- 50 g čokolády na varenie Belbake (40 % kakaa)
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
POSTUP
POTREBUJEME
- ponorný mixér
- šľahací mixér
- sitko
- plech na pečenie s rozmermi 33x26 cm
- papier na pečenie
- cukrárske vrecko
Cviklu ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme domäkka. Uvarenú cviklu scedíme a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Rozmixovanú cviklu dáme do kastróla zohriať. Ešte kým je horúca,
nalejeme ju na zmäknuté maslo a čokoládu nasekanú na kúsky. Zmes necháme asi 1 minútu odstáť a potom dôkladne rozmiešame.
Medzitým vyšľaháme cele vajíčka s cukrom do peny (zmes musí byť bleda a mať dvojnásobný objem).
Cviklovo-čokoládovú zmes pomaly vlejeme do vyšľahaných vajíčok a ručne premiešame. Na záver primiešame aj preosiatu múku a preosiate kakao. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 30 minút pri teplote 180 °C. Koláč je dobre upečený, keď sú okraje tuhe, ale stred trochu trasľavý.
Servírovanie
Vychladnutý kolač nakrájame na kocky. Pred podávaním dozdobíme kopčekom šľahačky a čokoládovými lístkami.
Viac o tom, ako pripraviť čokoládové ozdoby, sa dozviete v sekcii Sladké rady.