Burger s domácou majonézou a chipsami
Domáce žemle
- 17 g droždia
 - 35 g kryštálového cukru Belbake
 - 250 ml plnotučného mlieka Pilos (3,5%)
 - 250 g hladkej múky Belbake
 - 250 g polohrubej múky Belbake
 - 3 vajíčka
 - 14 g soli Belbake
 - 65 g masla Pilos
 
Zemiakové chipsy
- 400 g zemiakov
 - rastlinný olej Vita D´or
 - morská soľ v mlynčeku Kania
 
Burgre
- 100 g červenej cibule
 - 10 g kryštálového cukru Belbake
 - horčicová majonéza (4 žĺtky, 1 lyžica hrubozrnnej horčice, 1 lyžica dijonskej horčice, soľ, korenie, citrónová šťava, 500 ml oleja)
 - čili majonéza (4 žĺtky, šťava z 1 citróna, 500 ml oleja, soľ, korenie, čili pasta)
 - 400 g mletého hovädzieho mäsa
 - čierne korenie v mlynčeku Kania
 - čerstvý špenát
 - 3 – 4 korenené uhorky Cornichons Freshona
 - 4 plátky syra Cheddar Mature Valley Spire
 - ľadový šalát
 - 2 paradajky
 - 4 plátky anglickej slaniny Pikok
 
Zeleninové crudité
- papriky
 - stonkový zeler
 - mrkva
 - uhorky
 - reďkovky
 
POSTUP
POTREBUJEME
- plech na pečenie
 - papier na pečenie
 - grilovaciu panvicu
 - špajdle na burgre
 
Domáce žemle
Droždie rozmiešame s trochou cukru, prilejeme trochu vlažného mlieka, počkáme, kým sa droždie rozpustí, zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások.
Z hladkej a polohrubej múky, 2 vajíčok, zvyšného cukru, soli, kvásku, masla a zvyšného mlieka vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu, prehnetieme a rozdelíme na kúsky vážiace 40 g, z ktorých vytvarujeme bochníky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a opäť necháme kysnúť, kým nezdvojnásobia svoj objem.
Nakysnuté bochníky zľahka stlačíme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posolíme. Pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 190 °C. Upečené žemle necháme vychladnúť, až potom rozkrajujeme.
Zemiakové chipsy
Zemiaky v šupke nakrájame škrabkou na tenké plátky, ktoré pomaly smažíme v rozohriatom oleji dozlatista.
Burgre
Červenú cibuľu nakrájame na prúžky, orestujeme na rozohriatom oleji alebo masle, posypeme cukrom a necháme skaramelizovať.
Horčicovú majonézu pripravíme zmiešaním žĺtkov s oboma horčicami, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a za stáleho šľahania postupne prilievame olej, kým vznikne jemná majonéza.
Čili majonézu pripravíme zmiešaním žĺtkov s citrónovou šťavou a za stáleho miešania prilievame olej, kým sa vytvorí hladká majonéza. Osolíme, okoreníme, pridáme čili pastu a dôkladne premiešame, aby sa chute spojili.
Z mletého mäsa pripravíme mokrými rukami malé placky, ktoré osolíme, okoreníme a grilujeme na rozpálenej panvici z oboch strán, aby bolo mäso ideálne prepečené.
Polovicu spodných častí žemieľ potrieme horčicovou majonézou, na ňu položíme špenátové listy a plátky uhoriek. Pridáme opečené mäso, karamelizovanú cibuľku, plátok syra a prikryjeme vrchnými časťami žemieľ, tiež potretými horčicovou majonézou. Spojíme špajdľami.
Druhú polovicu spodných častí žemieľ potrieme čili majonézou, na ktorú položíme listy ľadového šalátu a plátky paradajok. Pridáme mäso, dochrumkava opečenú slaninku, priklopíme vrchnými časťami žemieľ potretými čili majonézou a spojíme špajdľami.
Servírovanie
Miniburgre podávame so zemiakovými chipsami a zeleninovým crudité – zeleninou nakrájanou na hranolčeky.
                





 Roman Paulus