Burger s domácou majonézou a chipsami
Domáce žemle
- 17 g droždia
- 35 g kryštálového cukru Belbake
- 250 ml plnotučného mlieka Pilos (3,5%)
- 250 g hladkej múky Belbake
- 250 g polohrubej múky Belbake
- 3 vajíčka
- 14 g soli Belbake
- 65 g masla Pilos
Zemiakové chipsy
- 400 g zemiakov
- rastlinný olej Vita D´or
- morská soľ v mlynčeku Kania
Burgre
- 100 g červenej cibule
- 10 g kryštálového cukru Belbake
- horčicová majonéza (4 žĺtky, 1 lyžica hrubozrnnej horčice, 1 lyžica dijonskej horčice, soľ, korenie, citrónová šťava, 500 ml oleja)
- čili majonéza (4 žĺtky, šťava z 1 citróna, 500 ml oleja, soľ, korenie, čili pasta)
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý špenát
- 3 – 4 korenené uhorky Cornichons Freshona
- 4 plátky syra Cheddar Mature Valley Spire
- ľadový šalát
- 2 paradajky
- 4 plátky anglickej slaniny Pikok
Zeleninové crudité
- papriky
- stonkový zeler
- mrkva
- uhorky
- reďkovky
POSTUP
POTREBUJEME
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- grilovaciu panvicu
- špajdle na burgre
Domáce žemle
Droždie rozmiešame s trochou cukru, prilejeme trochu vlažného mlieka, počkáme, kým sa droždie rozpustí, zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások.
Z hladkej a polohrubej múky, 2 vajíčok, zvyšného cukru, soli, kvásku, masla a zvyšného mlieka vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu, prehnetieme a rozdelíme na kúsky vážiace 40 g, z ktorých vytvarujeme bochníky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a opäť necháme kysnúť, kým nezdvojnásobia svoj objem.
Nakysnuté bochníky zľahka stlačíme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posolíme. Pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 190 °C. Upečené žemle necháme vychladnúť, až potom rozkrajujeme.
Zemiakové chipsy
Zemiaky v šupke nakrájame škrabkou na tenké plátky, ktoré pomaly smažíme v rozohriatom oleji dozlatista.
Burgre
Červenú cibuľu nakrájame na prúžky, orestujeme na rozohriatom oleji alebo masle, posypeme cukrom a necháme skaramelizovať.
Horčicovú majonézu pripravíme zmiešaním žĺtkov s oboma horčicami, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a za stáleho šľahania postupne prilievame olej, kým vznikne jemná majonéza.
Čili majonézu pripravíme zmiešaním žĺtkov s citrónovou šťavou a za stáleho miešania prilievame olej, kým sa vytvorí hladká majonéza. Osolíme, okoreníme, pridáme čili pastu a dôkladne premiešame, aby sa chute spojili.
Z mletého mäsa pripravíme mokrými rukami malé placky, ktoré osolíme, okoreníme a grilujeme na rozpálenej panvici z oboch strán, aby bolo mäso ideálne prepečené.
Polovicu spodných častí žemieľ potrieme horčicovou majonézou, na ňu položíme špenátové listy a plátky uhoriek. Pridáme opečené mäso, karamelizovanú cibuľku, plátok syra a prikryjeme vrchnými časťami žemieľ, tiež potretými horčicovou majonézou. Spojíme špajdľami.
Druhú polovicu spodných častí žemieľ potrieme čili majonézou, na ktorú položíme listy ľadového šalátu a plátky paradajok. Pridáme mäso, dochrumkava opečenú slaninku, priklopíme vrchnými časťami žemieľ potretými čili majonézou a spojíme špajdľami.
Servírovanie
Miniburgre podávame so zemiakovými chipsami a zeleninovým crudité – zeleninou nakrájanou na hranolčeky.