0
10
Paratha – plnená indická zemiaková placka

Paratha – plnená indická zemiaková placka

1 h 30 m
6 porcií

Suroviny

  • 450 g zemiakov
  • olivový olej Primadonna
  • 2 lahôdkové cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • soľ Kania
  • 1 lyžička mletej rasce Kania (ideálne rímska)
  • 1 lyžička kurkumy Kania
  • 1 lyžička mletej papriky Kania
  • 120 g údeného syra Pilos
  • 350 g hladkej múky Belbake + na pomúčenie
  • 180 – 200 ml vlažnej vody

Potrebujeme

  • strúhadlo, pučidlo na zemiaky, kovovú panvicu alebo platňu na opekanie, potravinársku fóliu

POSTUP

Zemiaky v šupke varíme 15 – 20 minút do mäkka. Uvarené ich schladíme v nádobe s ľadovou vodou. Po vychladnutí ich ošúpeme a postrúhame nahrubo alebo roztlačíme pomocou pučidla na zemiaky.

V panvici s tromi lyžicami oleja opečieme posekané cibuľky, cesnak a čili papričku. Po 5 minútach ochutíme štipkou čierneho korenia, soľou, rascou, kurkumou a mletou paprikou. Miešame ďalšiu minútu. Napokon do panvice primiešame aj postrúhané zemiaky, krátko opečieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí do plnky vmiešame postrúhaný údený syr.

Do väčšej misy preosejeme múku. Pridáme lyžičku soli, dve lyžice oleja a ručne miesime. Postupne prilievame vodu. Vymiesime pružné nelepivé cesto, ktoré prikryté pri izbovej teplote necháme aspoň polhodinu odležať.

Odpočinuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každú vyvaľkáme na kruh s priemerom približne 20 cm. Do stredu umiestnime šestinu vychladnutej plnky, rovnomerne rozotrieme a potom placku uzavrieme na spôsob mešca alebo buchty – okraje cesta spojíme smerom do stredu a pritlačíme. Potom placky položené spojom nadol vyvaľkáme opäť do priemeru 20 cm.

Kovovú panvicu rozohrejeme na vysokú teplotu (prípadne použijeme platňu na opekanie). Placky postupne nasucho opekáme pri strednej intenzite približne 2 – 3 minúty z každej strany resp., kým získajú viditeľne opečené tmavšie body ako lokše. Po opečení potrieme z oboch strán olejom.

Tip: Plnené placky sú vďaka výrazným koreninám aromatické a sýte, takže poslúžia nielen ako výdatná príloha, ale aj ako hlavný chod. Výborne sa hodia k iným exotickejším jedlám ako napríklad krémové curry. Najlepšie chutia čerstvé a teplé. 

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať