Paratha – plnená indická zemiaková placka
Suroviny
- 450 g zemiakov
- olivový olej Primadonna
- 2 lahôdkové cibuľky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 čili paprička
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- soľ Kania
- 1 lyžička mletej rasce Kania (ideálne rímska)
- 1 lyžička kurkumy Kania
- 1 lyžička mletej papriky Kania
- 120 g údeného syra Pilos
- 350 g hladkej múky Belbake + na pomúčenie
- 180 – 200 ml vlažnej vody
Potrebujeme
- strúhadlo, pučidlo na zemiaky, kovovú panvicu alebo platňu na opekanie, potravinársku fóliu
POSTUP
Zemiaky v šupke varíme 15 – 20 minút do mäkka. Uvarené ich schladíme v nádobe s ľadovou vodou. Po vychladnutí ich ošúpeme a postrúhame nahrubo alebo roztlačíme pomocou pučidla na zemiaky.
V panvici s tromi lyžicami oleja opečieme posekané cibuľky, cesnak a čili papričku. Po 5 minútach ochutíme štipkou čierneho korenia, soľou, rascou, kurkumou a mletou paprikou. Miešame ďalšiu minútu. Napokon do panvice primiešame aj postrúhané zemiaky, krátko opečieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí do plnky vmiešame postrúhaný údený syr.
Do väčšej misy preosejeme múku. Pridáme lyžičku soli, dve lyžice oleja a ručne miesime. Postupne prilievame vodu. Vymiesime pružné nelepivé cesto, ktoré prikryté pri izbovej teplote necháme aspoň polhodinu odležať.
Odpočinuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každú vyvaľkáme na kruh s priemerom približne 20 cm. Do stredu umiestnime šestinu vychladnutej plnky, rovnomerne rozotrieme a potom placku uzavrieme na spôsob mešca alebo buchty – okraje cesta spojíme smerom do stredu a pritlačíme. Potom placky položené spojom nadol vyvaľkáme opäť do priemeru 20 cm.
Kovovú panvicu rozohrejeme na vysokú teplotu (prípadne použijeme platňu na opekanie). Placky postupne nasucho opekáme pri strednej intenzite približne 2 – 3 minúty z každej strany resp., kým získajú viditeľne opečené tmavšie body ako lokše. Po opečení potrieme z oboch strán olejom.
Tip: Plnené placky sú vďaka výrazným koreninám aromatické a sýte, takže poslúžia nielen ako výdatná príloha, ale aj ako hlavný chod. Výborne sa hodia k iným exotickejším jedlám ako napríklad krémové curry. Najlepšie chutia čerstvé a teplé.