Čokoládovo-hruškový koláč s mandľami
Suroviny
Cesto
- 180 g hladkej múky Belbake
- 30 g mletých mandlí Belbake
- 50 g práškového cukru Belbake
- 30 g kakaa Belbake
- štipka soli Kania
- 130 g masla Pilos
- 1 vajce
Sirup
- 1 l vody
- 400 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g trstinového cukru Belbake
- šťava z 1 citróna
- 20 g celej škorice Kania
- 2 lyžičky kávy Bellarom
- 5 hrušiek
Náplň
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 300 g mliečnej čokolády Fin Carré
- 40 g masla Pilos
Ozdoba
- 60 g mandľových lupienkov Belbake
Potrebujeme
- robot s nadstavcom lopatka, potravinovú fóliu, tortovú formu s vyberateľným dnom s priemerom 22 cm, papier na pečenie, kuchynské utierky, vykrajovač jadrovníkov
POSTUP
Cesto
Všetky sypké suroviny zmiešame v robote. Pridáme maslo a vypracujeme mrveničku, do ktorej pridáme 1 vajce. Cesto zabalíme do fólie a necháme niekoľko hodín odležať v chladničke.
Cesto pomúčime, rozvaľkáme a preložíme do formy. Povtláčame ku okrajom a prebytočné cesto zrežeme.
Tip: Prebytočné cesto môžeme použiť na prípravu sušienok.
Cesto poprepichujeme vidličkou, aby sa rovnomerne upieklo a pečieme najskôr naslepo, prikryté papierom na pečenie a zaťažené ryžou alebo fazuľou. Počas pečenia sa tak cesto nebude vydúvať a bude mať rovné dno. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút. Potom dáme papier na pečenie dole a dopečieme dozlatista.
Sirup
Hrušky spracujeme ideálne deň vopred, aby stihli cez noc odstáť v sirupe.
Do hrnca nalejeme vodu, prisypeme kryštálový aj trstinový cukor, prilejeme citrónovú šťavu, balík celej škorice a kávu. Zmes necháme zovrieť.
Hrušky ošúpeme a vložíme do sirupu. Varíme ich na miernom ohni približne 30 minút. Zmes odstavíme a hrušky necháme marinovať do ďalšieho dňa.
Náplň
Smotanu na šľahanie zohrejeme. Čokoládu nalámeme do misky, zalejeme horúcou smotanou, necháme minútu odstáť a rozmiešame dohladka. Vmiešame zmäknuté maslo a rozmiešame na hladkú lesklú náplň.
Pripravenú čokoládovú náplň nalejeme do vychladnutého korpusu.
Hrušky vyberieme zo sirupu a osušíme. Pozdĺžne prerežeme na polovice a odstránime jadrovníky. Nakrájame na tenké plátky a vložíme do pripravenej náplne.
Koláč posypeme mandľovými lupienkami a necháme stuhnúť v chladničke.