Citrónový koláč
Krehké cesto
- 100 g masla
- 200 g hladkej múky Belbake
- štipka soli Belbake
- 30 g práškového cukru Belbake
- 2 žĺtky
- 2 lyžice studenej vody
Citrónový krém
- šťava zo 4 citrónov
- 3 lyžice zemiakového škrobu Belbake
- 3 žĺtky
- 50 g masla
- 160 g krupicového cukru Belbake
- 250 ml vody
Sneh
- 4 bielky
- 250 g práškového cukru Belbake
- 2 lyžice zemiakového škrobu Belbake
Postup
Krehké cesto
Maslo, múku, soľ a práškový cukor zmiešame. Pridáme žĺtky a vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme stuhnúť do chladničky asi na pol hodiny.
Vychladnuté cesto vyvaľkáme do tvaru kruhu na múkou vysypanej pracovnej doske. Tortovú formu alebo vrúbkovanú zapekaciu misu vyložíme cestom a popicháme vidličkou. Cesto vložíme ešte na 15 minút do chladničky.
Pečieme v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút.
Citrónový krém
V miske zmiešame šťavu z citrónov, zemiakový škrob a žĺtky.
V hrnci necháme rozpustiť maslo. Pridáme cukor, vodu a pripravenú zmes z citrónovej šťavy. Miešame, pokiaľ krém nezačne hustnúť. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Sneh
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Ku koncu šľahania pridáme postupne práškový cukor a zemiakový škrob.
Na upečený vychladnutý korpus natrieme najskôr vychladnutý citrónový krém a potom snehovú penu z bielkov. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180°C asi 20 minút, pokiaľ sneh nie je zlatistý.