18
42
Citrónový koláč

Citrónový koláč

1 h 10 m
6 porcií

Krehké cesto

  • 100 g masla
  • 200 g hladkej múky Castello
  • štipka soli Castello
  • 30 g práškového cukru Castello
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice studenej vody

Citrónový krém

  • šťava zo 4 citrónov
  • 3 lyžice zemiakového škrobu Castello
  • 3 žĺtky
  • 50 g masla
  • 160 g krupicového cukru Castello
  • 250 ml vody

Sneh

  • 4 bielky
  • 250 g práškového cukru Castello
  • 2 lyžice zemiakového škrobu Castello

Postup

Krehké cesto

Maslo, múku, soľ a práškový cukor zmiešame. Pridáme žĺtky a vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme stuhnúť do chladničky asi na pol hodiny.

Vychladnuté cesto vyvaľkáme do tvaru kruhu na múkou vysypanej pracovnej doske. Tortovú formu alebo vrúbkovanú zapekaciu misu vyložíme cestom a popicháme vidličkou. Cesto vložíme ešte na 15 minút do chladničky.

Pečieme v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút.

Citrónový krém

V miske zmiešame šťavu z citrónov, zemiakový škrob a žĺtky.

V hrnci necháme rozpustiť maslo. Pridáme cukor, vodu a pripravenú zmes z citrónovej šťavy. Miešame, pokiaľ krém nezačne hustnúť. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

Sneh

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Ku koncu šľahania pridáme postupne práškový cukor a zemiakový škrob.

Na upečený vychladnutý korpus natrieme najskôr vychladnutý citrónový krém a potom snehovú penu z bielkov. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180°C asi 20 minút, pokiaľ sneh nie je zlatistý.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    14. január 2022, 11:21

    Zaujimavy kolac, no " krem" ( skor malmelada) Bol najprv husty, no po upeceni opat zredol...

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    12. júl 2020, 01:49

    Som späť, koláč na druhý deň po noci v chladničke absolútne nezvlhol, pustil len trošičku šťavy ( predpokladám že z bielka), ale nič hrozne, maslový korpus bol v strede suchý a nepodmoceny. Skutočne chutný koláč, nebol presladeny, uplne akurát kyslo/ sladký. Doporučujem!

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    10. júl 2020, 21:52

    Koláč sa vydaril na prvý pokus, išla som úplne podla receptu a nebol problém, sneh nebol vôbec presladeny ako tu píšu ženy, možno posledné dve lyžice cukru som nepridala do snehu pri miešaní. Inak všetko podľa receptu. Po vychladnutí išiel kolac do chladničky, uvidím ráno či pusti stavu. Snáď nie :)

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    03. august 2015, 14:42

    Koláč som robil presne podľa receptu. Celkom ma prekvapilo, že veľmi pekne drží sneh a nespadol. Zrejme tomu dosť pomohol kukuričný škrob. Koláč je celkom dobrý, ale ak ho robíte pre návštevu, urobte si ho najprv samy pre seba, nie každému "sadne", ale za mňa je super. Ale odporúčam, dal som všade menej cukru ako je v recepte, ale aj tak je brutálne sladký... takže odporúčam podľa osobného zváženia, dávku cukru zmenšiť, možno aj o polovicu... ja som znížil asi o 1/3, ale aj tak to je sladké až veľmi.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      14. máj 2019, 16:22

      joj, keby som si tuto recenziu precitala skor..... je dobry, ale naozaj brutalne sladky... ja som urobila chybu, ze som dala cukor podla vas, ale polovica by uplne stacila.

      Odpovedať
  • 08. február 2015, 21:47

    Tento zakusok robievam už roky a vždy je výborný až na to že maslo sa dáva až do uvareného krému stiahne tak kyslosť krému viem to isto lebo raz som tam maslo zabudla dať a bol straaašne kyslý. A sneh šľahá nad parou asi z polovicou cukru a už nedávam zapiect lebo sa krém môže roztiect je u nás veľmi obľúbený

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať