Dolky s malinovou penou
Dolky
- 500 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 21 g čerstvého droždia
- 30 g kryštálového cukru Belbake
- 400 g polohrubej múky Belbake
- 1 vajce
- štipka soli Belbake
- 200 g bravčovej masti Pikok (na vyprážanie)
Malinová pena
- 100 g bielkov
- 125 g kryštálového cukru Belbake
- 250 g malín (čerstvé alebo mrazené)
Servírovanie
- 100 g malinového džemu Maribel
- 125 g čerstvých malín
- 30 g práškového cukru
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom hák a metlička
- misku na vodný kúpeľ
- stierku
- panvicu na dolky
- štetec na potieranie
- kuchynské papierové utierky
- sitko
Dolky
Vo vlažnom mlieku rozmiešame rozdrobené droždie, cukor a lyžicu múky. Necháme na teplom mieste približne 5 minút podkysnúť. V robote s hákovým nadstavcom vymiesime zvyšnú múku spolu s vajíčkom, štipkou soli a pripraveným kváskom. Po približne 5 minútach vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť, kým zdvojnásobí objem.
Malinová pena
Bielky spolu s kryštálovým cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa cukor rozpustí a zmes je horúca na dotyk (cca 70 °C). Horúce ich preložíme do robota s nadstavcom metlička a šľaháme do vychladnutia. Medzitým maliny rozpučíme vidličkou. Potom ich zapracujeme do snehu. Rozohriatu panvicu vymažeme masťou. Dolky pečieme z obidvoch strán do zlatista. Hotové ich preložíme na kuchynské utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
Servírovanie
Dolky podávame s džemom a penou, dozdobené malinami a práškovým cukrom.